Da li pritiskate kvačilo kad pokrećete motor?

Neki vozači pritisnu papučicu kvačila kada “pale” auto, drugi ne. Jedni samo rade onako kako su naučeni, drugi imaju konkretna objašnjenja kako se pritiskanjem ili nepritiskanjem kvačila čuvaju određeni dijelovi, a tu je i bezbjednost… Odgovor na pitanje ko je u pravu potražio je sajt “Polovni automobili”.

Savjetujemo da motor uvek startujete sa:

Zašto pritisnuto kvačilo?

Zato što ako okrenete ključ, a mjenjač je u brzini, auto može da poskoči i napravi štetu ili povrijedi nekoga.

Ali ja nikad ne držim mjenjač u brzini, nego samo povučem ručnu!

Da, ali možda ga je neko drugi ubacio u brzinu. Na primjer, neko od ukućana ili prijatelja preparkiravao auto ili jednostavno išao u auto da uzme nešto, primijetio da mjenjač nije u brzini i ubacio ga u brzinu misleći da vam tako čini uslugu. Ili možda preuzimate auto iz servisa, iz perionice ili sa tehničkog pregleda…

Možda i vi sami iz nekog razloga, uprkos čvrsto ustaljenoj navici ostavite mjenjač u “prvoj” – neko vas omete, pa zaboravite i slično.

Kao što “prazan” pištolj opali jednom godišnje, tako i u ovom slučaju trenutak nepažnje može skupo da košta. Ima mnogo raznih scenarija u kojima vi sjednete za volan i okrenete ključ, a mjenjač je u brzini iako ste vi ubjeđeni da nije.

Ali ako po navici pritiskam kvačilo, zašto mjenjač mora da bude “u leru” (neutralnoj poziciji)?

Ne mora, ali to je još jedan vid sigurnosti. Na primjer, može da vam sklizne noga sa papučice, da rano ujutro dok vam je mozak još u polubudnom stanju pustite kvačilo misleći da ste izbacili mjenjač iz brzine…

avatar