Da li je zamrznuta hrana bolja od svježe?

Zamrznuta hrana već dugo je na lošem glasu. Opravdano? U Britaniji kažu da nije. Nedavno je pokrenuta kampanja “Volite svoj frižider”, koja ima za cilj da skrene pažnju na prednosti zamrznute hrane. Kampanju je podržao Brajan Jang, predsjednik Britanske federacije zamrznute hrane, donosi Žena.blic.

“Tri dana nakon vađenja iz zemlje 80 odsto prirodnog vitamina C je već izgubljeno. Ako govorimo o hranljivim materijama u povrću i voću, zamrzavanje neće umanjiti vrijednost hrane. Time se zapravo čuvaju minerali i vitamini”, kaže Jang.

Kako određene namirnice raguju na zamrzavanje?

1. Meso

Meso sadrži protein, minerale i vitamine A i D. Zamrzavanje ne utiče na njegove hranljive sastojke, ali postoje neka pravila kojih morate da se pridržavate.

Masno, crveno meso sadrži nizak procenat vode pa se bolje zamrzava, dok bijela mesa sadrže manje masti i veći procenat vode pa se lošije zamrzavaju.

Voda unutar mesa će se zamrznuti u male kristale što će na kraju uticati i na ukus.

Kada zamrznete meso ne bi trebalo da prođe više od šest mjeseci do trenutka klada ćete ga odmrzuti i pripremiti. Takođe, bolje bi bilo da u zamrzivač stavljate veće komade mesa.

Kada je odmrzavanje u pitanju, izbjegavajte mikrotalasnu. Stavite meso u kesu i ostavite u posudu sa vodom nekoliko sati dok se ne odmrzne.

2. Začini i bilje

Neke začine možete, a neke ipak ne bi trebalo da zamrzavate. Začini koji nikako ne bi trebalo da idu u zamrzivač su peršun, bosiljak, korijander, origano i slično. Na taj način, izgubiće ukus i svoju hranljivu vrijednost. Sa druge strane, aromatični začini kao što su đumbir ili bijeli luk su odlični zamrznuti. Njihova aroma je još jača, a ukus izraženiji ako ih nakon odmrazavanja koristite za pripremu jela.

3. Zamrznuto voće

Kada je u pitanju zamrznuto voće, izbor je veliki. Maline, jagode ili gotovo bilo koje drugo voće koje poželite možete već pronaći zaleđeno u marketima.

Mogu biti odličan dodatak jogurtu ili kolačima. Istraživanja su pokaza da voće neće izgubiti na hranljivosti. Ali hoće oblik. Nakon odmrzavanja voće je puno vod, pa ga ne možete jesti samo, već isključivo kao sastojak u nekojm jelu.

4. Zamrznuto povrće

Povrće se drugačije ponaša na jako niskim temperaturama. Kukuruz, pasulj i grašak dobro podnose zamrzavanje, dok tikvice, luk i mrkva ne bi trebalo da držite u zamrzivaču. Razlog je što je ovo povrće sačinjeno od vode (90 odsto) pa će proces zamrzavanja, odnosno stvaranja kristala uništiti hranljive sastojke.

Možda vam se svidi

Comments are closed.