Da li je šokantna priča o dr. Goliću i zlostavljanju pacijenta na UKC Banja Luka – politički motivisan napad?!

Ako se i desi obrat na sudu i potvrdi se da je čitava priča zaista bila montirani politički proces, šteta je već nanesena – i to nepopravljiva. A u njoj će biti okaljano mnogo više od života i karijere vrsnog ljekarskog stručnjaka!

Kao bomba prije nekoliko dana odjeknula je vijest da je ugledni banjalučki doktor, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS, Darko Golić, duže vrijeme se*sualno zlostavljao nemoćnog pacijenta koji se nalazio u komi. I sve što se potom dešavalo djeluje kao film strave i užasa, a u javnost izlaze sve šokantniji detalji čitavog slučaja.

No, uporedo s njima sve su vidljivije i brojne protivrječnosti i nelogičnosti ovog događaja, a prvi je sumnju u čitavu priču izazvao advokat dr. Golića, Jevto Janković, kazavši da će svi biti šokirani kada se sazna šta je, ustvari, istina u ovom slučaju.

On je tada prenio doktorovu kratku izjavu, koji se pred sudom za sada brani šutnjom, a u kojoj je rekao da je “spasio čovjeka po svojoj etici, a to za šta ga sumnjiče, nije uradio”.

– Uzdamo se u materijalne dokaze – kazao je tada advokat Janković, naglasivši da se radi o čovjeku sa 35 godina staža, ali i o čovjeku koji nije član režimske stranke.

– Očekivao je najveću zahvalnost jer je spasio život mladom čovjeku. Darko Golić je nakon 52 dana kome spasio život čovjeku i umjesto najveće zahvalnosti… Ja kao čovjek, pa tek onda advokat, užasavam se doktora koji su zahvaljujući stranci postali stručni i pametni. Još je gore u pravosuđu. Neko ovom ludilu mora stati u kraj, gdje su uništeni moral i struka. Darko Golić je jedan od najstručnijih u regiji vezano za anesteziju – rekao je Janković.

Dio pozadinske priče čitavog slučaja i svega što se dešavalo prije nego što je on (nimalo slučajno) dospio u medije, iznio je potom na svom blogu i Slobodan Vasković, koji smatra da je hapšenje Darka Golića otvorilo Pandorinu kutiju brojnih užasavajućih dešavanja u UKC RS, na čijem čelu je, kako navodi, “notorni Vlado Đajić”.

Vasković je dalje otvorio i niz pitanja: Da li se taj zločin, za koji je osumnjičen Golić, desio samo 19. 01. 2020. ili se dešavao i ranije, a tek sada je odlučeno da se obračuna sa njim zbog nedjela koje je počinio, jer je postao smetnja Đajiću i režimu?!

Dalje, ako se za to znalo, ali se ćutalo, ako je navedeno istina, a izvori iz režimske policije tvrde da jeste, onda se postavlja pitanje zbog čega nisu u pritvoru svi oni koji su zataškavali taj zločin?!

U svemu tome, kako ističe i Vasković, u oči upada i tužba koju je osoblje Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje podnijelo protiv UKC-a početkom oktobra 2019. godine… Da li je dr. Golić zaista ucjenjivan da tužbu povuče, a on to nije htio? Od koga su stizale ucjene? Zašto je povlačenje tužbe bilo toliko važno i šta bi značilo da je osoblje Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje dobilo ovaj sudski spor…

Međutim, u oči upada još jedan detalj, a to su brojni komentari koji su ostavljeni ispod tekstova o ovom slučaju na portalima u RS-u, tačnije tamo gdje komentari nisu blokirani.

Na osnovu informacija o doktoru Goliću, koje se mogu naći u internetnskim arhivama, jasno je da se radi o vrsnom stručnjaku sa višedecenijskom karijerom, u kojoj nije bilo mrlje. Upravo o tome svjedoče i mišljenja, pa i pojedina iskustva čitalaca, koja su ostavljena u komentarima.

Tako se u tekstovima objavljenim u Glasu Srpske mogu, između ostralog, pročitati ovakvi stavovi:

– Dr je veliki stručnjak, dobar čovjek. U ovo nikad neću povjerovati. (M. Bobar)

– Imam sve riječi hvale za doktora Golića, najbolji stručnjak u našem gradu i ne vjerujem u ove klevete. Primio je moju majku i bio joj je anesteziolog, jedan je od rijetkih koji nije tražio mito, sve je činio za pacijenta. Iskreno mi je žao što se ovako senzacionalno objavljuje i pljuje po ovom čovjeku, bez utvrđene krivice. (Lj. Marić Šućur)

– Dosadni ste sa ovim objavama, ponavljate bezbroj puta istu priču, ostavite da istraga utvrdi šta se dogodilo… Ne ulazim u to da li je istina ili ne, rećiću samo jedno, doktor Golić je dugogodišnji ljekar specijalista, anesteziolog, spasio je toliko života, dobar je čovjek… Zašto nikada niste objavili ništa po tom pitanju? (N. Babić)

– Sramota je da se vodi ovakva medijska hajka, a da ni istražni, a pogotovo pravosudni organi nisu utvrdili šta se tačno dogodilo. A još je veća sramota što ovu hajku ne predvode tamo neki tabloidi, već javni medijski servisi koji se finansiraju iz džepa građana i kojima bi istina i objektivnost u izvještavanju trebali biti alfa i omega. I šta ako se sutra ispostavi da čovjek nije kriv, a i to je moguće? Njega više niko ne opra. Ujeo vuk magarca!!! (A. Baldini)

– Naravno da je namještaljka… Tako je kad se usprotiviš i nisi po volji “svevišnjih”! (Ž. Milanović)

U Nezavisnim novinama bilo je ovakvih mišljenja:

– Treba sačekati istinu, jer radi se o ljekaru sa ogromnim iskustvom. Sad, šta je, kako je… Ako je istina, šteta da tako propadne jedna karijera, a ako nije istina, opet to je veliki udar da njegovu porodicu i prijatelje. Istina jedna i prava. (M. Janković)

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply