Da li je član HDZ-a Srbin ili Hrvat: Dižu se prijave zbog Gorana Opsenice

U ime Socijaldemokratske partije BiH, glavni sekretar Irfan Čengić, podnijet će krivičnu prijavu službeniku Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice, u kojoj stoji da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat.

‘Ustav Federacije BiH propisuje obvezu da u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH moraju biti zastupljena po najmanje četiri pripadnika svakog konstutivnog naroda. Mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo HDZ-ov Goran Opsenica, kojem u izjavi stoji da se izjasnio da je Srbin, iako trenutno u Vladi HNŽ obnaša poziciju ministra kao Hrvat”, navodi se u saoštenju SDP-a.

Dodaje se kako Opsenica tvrdi da nije Srbin i da on tu kandidaturu nije ovjerio.

”Zbog toga tražimo od Tužiteljstva da izvrši istragu koji službenik Grada Mostara je obavljao nesavjesno posao, izvršio zloupotrebu položaja i izvršio izbornu prevaru”, navodi SDP.

Stranka dodaje kako Zastupnički dom Parlamenta FBiH, čija sjednica je zakazana za utorak, neće biti konstituiran u skladu s Ustavom FBiH, zbog čega će, kako navode, SDP BiH pokrenuti i apelaciju Ustavnom sudu koji treba ocijeniti ustavnost Zastupničkog doma PFBiH, u kojem nema četiri pripadnika srpskog naroda.

Možda vam se svidi

Leave A Reply