Da li i koliko često trebate mijenjati šampon i balzam?

Da li spadate u grupu žena koje koriste isti šampon godinama ili stalno testirate nove proizvode na tržištu?

Ispostavilo se da mnoge žene mijenjaju šampon da se kosa „ne bi navikla“ na isti. Ovo je jedan od najvećih beauty mitova. Kosa se ne može naviknuti na određene formulacije i time postati otporna na njih. Istina je da ako se istovremeno koriste isti proizvodi, oni se mogu akumulirati u kosi, zbog čega ćete osjećati da više ne obavljaju svoj zadatak jer kosa izgleda bez života. Da biste to spriječili, koristite šampon za dubinsko čišćenje jednom sedmično, koji će temeljno ukloniti ostatke proizvoda sa kože glave i kose, piše Ženski Magazin.

Dakle, koliko često treba da mijenjate šampon i balzam? Nažalost, nema tačnog odgovora na ovo pitanje. Međutim, postoje neki faktori koji utiču na promjenu vaše hranljive rutine kose. Najvažniji faktor je vrijeme. Ekstremne vremenske promjene mogu drastično promijeniti dinamiku vaše kose, tako da je vrlo važno da prilagodite svoju rutinu njege okolini. Zima može veoma drastično oštetiti kosu, pa je veoma preporučljivo da u zimskim mjesecima koristite hidratantne šampone i maske. Ljeti je preporučljivo koristiti šampone koji povećavaju volumen. Da se izborite protiv vlažnosti, pokušajte sa proizvodima koji sprječavaju gubitak kose.

I ne zaboravite, dlaka se prirodno mijenja tokom vremena. Farbanje i prekomjerna upotreba vrelih proizvoda može uticati na teksturu vaše kose. Ako primijetite promjene na kosi, vjerovatno je vrijeme da nešto promijenite u vašoj rutini. (Tuzlanski.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply