Da li će nakon pečata biti ukinuti i pasoši?

Ovih dana, kada se zbog francuskog veta Sjevernoj Makedoniji i Albaniji sve češće i sve glasnije govori o mogućem zaustavljanju ili barem usporavanju procesa proširenja, svaka pozitivna poruka iz EU našem regionu, svaka gesta ili olakšanje prema našim građanima može biti pozitivan signal i znak da Evropa ipak misli o ovom regionu.

Pojednostavljeno rečeno, evropski granični policajci će uvesti informacioni sistem po kojem za prelazak granice više neće biti potrebno pečatiranje, a prilikom prvog ulaska u šengenski prostor uzimaće se biometrijski podaci. Nakon svakog narednog ulaska, naši građani će samo morati pokazati pasoš, a sve ostalo će se evidentirati elektronskim putem.

S obzirom na to da su naši pasoši i lične karte uvezani u jedan sistem i da je i preko lične karte moguće pouzdano utvrditi identitet, zašto nam Evropa ne bi omogućila prelazak granice samo s ličnom kartom? U bezbjednosnom smislu ništa se ne bi promijenilo, a građanima bi bio jasan znak da smo Evropi i na ovaj način bliže, pišu “Nezavisne“.

Uz moguće uvođenje “balkanskog Šengena”, ukidanje rominga, uz evropske projekte, povezivanje infrastrukture i konačno ulazak u EU sa ličnom kartom, građani bi imali osjećaj da smo Evropi bliski i da računaju i na nas.

Sve su to mali koraci koji bi bili od obostranog interesa. Hoće li do njih doći, zavisi od Evrope. Ona treba da napravi prvi korak.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar