Čuvaj glavu, predizborna kampanja je počela !

Obični građanin i nije toliko svjestan kakve se promjene od 7. septembra zbivaju u njegovom okruženju, ali će morati !?

Prije dva dana  zvanično je počela predizborna kampanja za predsjedničke i parlamentarne izbore koji će biti održani 7. oktobra 2018. godine. Ista će trajati  do 6. oktobra u 7:00 sati kada počinje predizborna šutnja.

Osim običnog građanina imamo i iznadprosječne građane koji žele biti  informisani o aktivnostima koje se dešavaju oko njega, ko je direktor nekog javnog preduzeća, ko se zalaže a ko ulaže u infrastrukturu, sport i kulturu, ko je koga zaposlio gdje, šta stoji iza ovog i onog…  Upravo za ovog iznadprosječnog građanina predizborna kampanja je počela mnogo ranije, ali šta može? Njegovo stanje je poput stanja paralize sna, vidiš, osjetiš, razumiješ ali ne možeš ili u ovom slučaju ne smiješ ništa  da učiniš.

Helem nejse, o tome da se mnoge stvari dešavaju oko nas za koje znamo da nisu u skladu sa zdravim razumom od presijecanja vrpce za novi trotoar pa do drugih konverzija mrava u slona, a mi mirno skrštenih ruku posmatramo i nije neka novost, važno je reagovati na pravi način u pravom trenutku. Taj trenutak dolazi za nepunih mjesec dana.

Koliko god zvučalo da “bitno je izaći na izbore” i “važno je kome ćeš dati glas” kao klišej, to je ipak tako. Jer Vi koji čitate ovaj tekst ste iz jedne od sljedeće tri grupe: prva grupa odnosi se na standardne glasače koji će glasati za opciju koju glasaju godinama bez obzira na sve i to planiraju učiniti i sada bez razmišljanja, druga  grupa više odgovara formulaciji “običnog ili prosječnog građanina” kada je u pitanju stanje i dešavanja u državi, dok treća grupa bi bila ona koja je najbliža našoj formulaciji iznadprosječnog građanina.

1. grupa – Poltron
Za ove osobe možemo reći da je njihov glas motiviran uglavnom određenim interesom. Spremni su na sve, od “utjerivanja” sagovornika u laž pa do čak fizičkog sukoba. U bilo kojoj stranci / partiji ih možete pronaći, nema izuzetaka. U posljednjoj deceniji vrlo su aktivni na društvenim mrežama jer tastatura je jedini alat koji oni imaju, prepoznati se mogu po komentarima u kojima je pravopis silovan a veličina slova veća od inteligencije. Za članove ove grupe potreban je visok nivo razumijevanja.

2. grupa – Obični građanin
Obični građanin je osoba kod koje je životni stav “u se, i u svoje kljuse”. Zadovoljan je minimalcem od plate, penzije, invalidnine, doplatka pa do svega ostalog u životu. Nije u pitanju skromnost već deficit pojma boljeg, ljepšeg, lakšeg i naprednijeg života. Obični građanin je više puta iznevjeren od kravataša koji se pojave svake dvije godine u njegovom naselju, iznenadno nude “bezuslovnu pomoć” i daju obećanja. On/a se blago rečeno pati, radi od jutra do mraka na obrađivanju zemlje ili na građevini za minimalac koji ne pokrije ni mjesečne račune i tako iz duga u dug, dok za one manje sretnije koji nemaju šta i gdje da rade glavna misao je “Šta jesti danas?”.
S obzirom da su iznevjereni, u zadnje vrijeme vode se trendom ne izlaska na izbore ili dajući glas komšiji pod izgovorom “svoji smo”  i “radi reda”, pri tome ne shvatajući ozbiljnost tog postupka.

3. grupa – Iznadprosječni građanin
Ovo bi trebala biti najbolja grupa, međutim epitet manjine ih je doveo u situaciju da su u stanju paralize sna. Vide šta banda radi od države, osjeti to na vlastitoj koži kroz razne pore našeg društva, jasno je ko uništava a ko gradi  a ipak mirno posmatra. Iznadprosječni građanin koristeći svoje svoje sposobnosti posmatranja, analize, evaluacije i stečeno obrazovanje dužan je djelovati glasanjem za prave opcije ali i animirajući pomenutu drugu grupu građana.  Istaknuti članovi ove grupe su  profesori, nastavnici, vjerski službenici, doktori nauka, umjetnici…


Vrlo je važno ukoliko ste prepoznali se u jednoj od ove tri grupe, jer prepoznavajući se  na pola ste puta da učinite pravu stvar. Ukoliko se pronalaziš u drugoj grupi koja broji najviše članova potrebno je da pronađeš nekoga za koga smatraš da je u trećoj grupi, porazgovaraš i zatražiš savjet a samim tim i pružiš pomoć za djelovanje treće grupe. Cilj je jasan, spojiti drugu i treću a pobijediti prvu.

Čuvaj mozak od “ispiranja”, predizborna kampanja je počela !

Možda vam se svidi

avatar