Čudo Medinske doline: Automobili se uz brdo kreću bez rada motora, a vodu kada prolijete teče prema gore

Kako god se automobili sami, i bez rada motora, kreću uzbrdo, isto tako se kreće i voda, prema gore

Wadi Al-Baida, koja se naziva i Wadi Al-Jinn, je misteriozna dolina u kojoj se automobili kreću bez da ih vozači dodiruju. Dolina se nalazi na oko 30 km sjeverozapadno od Medine. Ona privlači pažnju hiljada mještana i posjetitelja iz cijele kraljevine i inozemstva. Mnogi stanovnici grada putuju u ovaj prirodni park i podižu šatore nekoliko dana, posebno tokom vikenda.

Tradicionalisti vjeruju da je moć džina prisutna u Wadi Al-Jinnu. Među mnogim neobičnim pričama o ovoj dolini su i one o vozilima koja se kreću prema gore na planinskim putevima, bez potrebe za pritiskanjem gasa. Čak i kada bi vozač isključio motor, automobil bi se pomaknuo, i to uzbrdo. Mnogi ljudi su to povezali sa snagom džina u dolini, ali se također tvrdi da planine, odnosno brda u ovom regionu imaju neke posebne vrste magnetnih sila.Navodno planine u okolini imaju magnetne osobine koje privlače automobile. Bilo koji željezni predmet sa točkovima će se kretati sam.

Geološki stručnjaci ističu da je ovaj fenomen, poznat kao reverzibilna gravitacija, očigledan i u drugim krajevima kraljevine, uključujući i južne regione Asira i Najrana. Smatra se prirodnim fenomenom koji se obično događa u nekim stjenovitim planinskim predjelima. Također, kako god se automobili sami kreću uzbrdo, isto tako se kreće i voda, prema gore.

Neki koji su doživjeli ovo iskustvo su istraživali slučaj, i navodno su došli do saznanja da je riječ o optičkim iluzijama, a ne magnetskim silama. Kako navode skeptici, zbunjenost izaziva okolni pejzaž, jer se brdo i stijene, kao i drveće i nasipi stapaju sa horizontom i pozicionirani su tako da prevare vaše oko i um. Tako zaključuju da voda koja izgleda da se kreće uzbrdo, zapravo se kreće nizbrdo, baš kao i vozila.

Treba napomenuti da sličnih, gravitacionih lokacija ima u 29 zemalja. Samo u SAD-u, kako se navodi, ima 40 sličnih lokacija. (Faktor.ba)

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar