Crnoj Gori će uskoro faliti plaža

0

Crnoj Gori će u narednih pet godina nedostajati 300 hiljada kvadratnih metara plaža za glavnu sezonu, navodi se u programu unapređenja morskog dobra. Crnogorske plaže i sada su manjeg kapaciteta od tražnje.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Za kupanje i rekreaciju koristi se oko 270 hektara, koje čini 52 kvadratna kilometra prirodnih plaža i 100 kupališta nastalih izgradnjom ili adaptacijom da procjenjenim kapacitetom od 300 hiljada istovremenih kupača”, navodi se u programu urađenom za potrebe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Plaže Crne Gore već danas su, kako se navodi, podkapacitarne u odnosu na potražnju, prenosi RTCG pozivajući se na pisanje Pobjede.

Ta procjena uključuje dodatnih 183 hiljade kvadratnih metara plaža koje su u procesu privođenja svrsi, ali nisu poznati precizni podaci ili metodološki utemeljene procjene gdje još mogu da se naprave plaže.

Navodi se da pritisak na obalni prostor nije jednak – veliki pritisak je u sjevernim obalnim opštinama zbog nepristupačne obale, kao i u Budvi zbog velikog udjela turističkog prometa, dok je posebno povoljan u Ulcinju.

Pored manjka prostora za plaže u programu se navode i drugi problemi morskog dobra, koji se odnose na broj turista, preopterećenost centralnih gradskih zona i zauzetost zaleđa plaža sadržajima koji nisu ni nužni, ni korisni, prenosi “Tanjug”.