Crnadak na Ministarskoj konferenciji Ujedinjenih naroda

Na Konferenciji, koju je zvanično otvorio glavni tajnik UN-a António Guterres, razgovaralo se, između ostalog, o aktualnom djelovanju mirovnih operacija Ujedinjenih naroda, rezultatima pokrenutih inicijativa UN-a, kao što je Akcija za očuvanje mira (Action for peacekeeping – A4P) te sudjelovanju žena u mirovnim operacijama.

Ministar Crnadak je u svom obraćanju naglasio da je Bosna i Hercegovina kao članica Ujedinjenih naroda posvećena očuvanju mira, poštivanju vladavine prava i zaštiti ljudskih prava. Istaknuo je da je angažman BiH u sustavu UN-a vidljiva i značajna komponenta, budući da Bosna i Hercegovina aktivno sudjeluje u suočavanju s međunarodnim krizama i mirovnim misijama UN-a. Naveo je da je od 2000. godine više od 140 časnika i 325 policajaca iz BiH sudjelovalo u misijama UN-a u Istočnom Timoru, Haitiju, Cipru, Liberiji, Sudanu, Južnom Sudanu, Etiopiji i Eritreji, Kongu, Iraku, Afganistanu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Podsjetio je i na činjenicu da BiH podržava Akciju za očuvanje mira (A4P) i Deklaraciju o zajedničkim obvezama u mirovnim misijama UN-a kao i provedbu Agende za žene, mir i sigurnost i njezinih prioriteta koja osigurava puno, jednako i značajno sudjelovanje žena u svim fazama mirovnog procesa. Kada je riječ o promicanju rodne politike u kontekstu mirovnih operacija, ministar je istaknuo da se BiH obavezala povećati broj uniformiranih žena u mirovnim operacijama, saopštio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH, prenosi “Fena”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply