Crnadak: BiH važan primjer šta održivi mir znači u praksi

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na sastanku na visokom nivou o temi “Izgradnja i očuvanje mira”, koji je održan 23. i 24. aprila u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Crnadak je, kao šef delegacije Bosne i Hercegovine, govorio na segmentu na visokom nivou, koji su otvorili predsjednik 72. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslav Lajčak i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Nakon pozdravnog dijela govora, Crnadak je naglasio da se svijet suočava s velikim brojem nasilnih konflikata kao i različitim prirodama kriza. Iskazao je veliku zabrinutost zbog žrtava i patnji prouzrokovanih oružanim konfliktima u raznim regionima svijeta. Nastavio je da se može smatrati da je BiH važan primjer šta održivi mir znači u praksi, i da je to osnova za kreiranje sigurne budućnosti zemlje kao i sprečavanje njenog povratka u oružani konflikt.

Navodeći primjer BiH, kazao je da su pored EU, UN-a bile među najvažnijim partnerima koji su igrali važnu ulogu u procesu pomirenja i izgradnje mira te da je pored jačanja institucija u zemlji, integracioni proces ka EU doveo do bolje saradnje u regionu.

Crnadak je naglasio da je period međunarodnog intervencionizma potrebno zamijeniti snažnom međusobnom podrškom i partnerstvom unutar BiH, dijalogom i međusobnim poštovanjem i razumijevanjem, što će omogućiti izgradnju dugoročnog mira i stabilnosti.

Šef bh. diplomatije zaključio je govor naglasivši da je izgradnja mira kompleksan i zahtjevan proces i da promovisanje i održavanje mira zahtijeva ne samo osmišljen rad i organizacionu reformu UN već i jaku političku volju.

Na poziv predsjednika 72. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslava Lajčaka, Crnadak je učestvovao na radnom ručku na temu “Novi pristup miru”, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Možda vam se svidi

Leave A Reply