“Covid-19 je prevara”: Protestvovali protiv vakcinacije i epidemioloških mjera

0

Članovi i pristalice grupe StandUpX, koja se protivi vakcinaciji i mjerama protiv koronavirusa, demonstrirali su u Londonu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Članovi grupe StandUpX okupili su se u Hyde parku, iako je u Velikoj Britaniji na snazi zabrana okupljanja više od šest osoba. Demonstranti su prošli kroz ulicu Oxford, a na trgu Leicester okupilo se nekoliko stotina ljudi, prenosi “Radiosarajevo“.

Policija je privela jednu osobu, a došlo je i do kraćeg sukoba između demonstranata i pripadnika snaga sigurnosti. Demonstranti su nakon incidenta nastavili šetnju, a protest je završen na trgu Trafalgar.

Okupljeni su uzvikivali slogane među kojima su “Covid-19 je prevara”, “Sloboda ispred straha”, “Vlasti lažu” i tome slično. Na protestima održanim u proteklih nekoliko sedmica privedeno je na desetine osoba.

U protekla 24 sata potvrđeno je 150 smrtnih slučajeva, ukupno 43.579, a broj zaraženih je veći za 16.171 i iznosi 705.428. Po broju preminulih Velika Britanija je europska zemlja koja je najviše pogođena koronavirusom.