Čović blokira sporazum IZ-a i države, ima primjedbe zbog džuma-namaza, hadža, kurbana…

0
Foto: CIN
Na zastupničko pitanje Denisa Bećirovića zbog čega BiH još uvijek nije potpisala sporazum s Islamskom zajednicom, Borovac je odgovorila da je Vijeće ministara BiH završilo sve u vezi s ovim sporazumom.
Kako kaže, tekst je usaglašen između članova Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, odnosno između Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića. Ističe da dogovor nije postignut sa članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Draganom Čovićem, što je razlog zbog kojeg se Predsjedništvo BiH nije izjašnjavalo o Prijedlogu sporazuma Islamske zajednice i BiH, piše Klix.ba

Ona se nada da će članovi Predsjedništva BiH u narednom periodu postići dogovor vezan za ovaj sporazum te da će kolektivni šef države na nekoj od narednih sjednica raspravljati o njemu.

Nezvanično, Čoviću smeta poslovanje Islamske zajednice, zapošljavanje u njenim institucijama, arhiv, vakufska imovina i dr. Čović je navodno imao zamjerke i na specifične islamske obrede i obaveze poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, kao i sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame.