Ćivić: Jedva čekamo početak, neće biti lako do titule, odlazak na Euro bilo bi ostvarenje sna

0

Bh. reprezentativac Eldar Ćivić je od početka ove sezone postao član mađarskog Ferencvarosa, gdje je u dresu ove ekipe ubilježio 25 nastupa u svim takmičenjima i upisao četiri asistencije.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Za početak, kako ste proveli ovaj period koronavirusa i sve ovo što se dešavalo, odnosno kako gledate na cijelu situaciju?

 

– Sigurno da je ovo pogodilo fudbal i nas igrače. Trebali smo sada da završavamo sezonu, ali mislim da će slabo ko imati pauzu. Mi nismo prestajali trenirati, imali smo dva puta sedmično u kući treninge, dok smo kasnije trenirali u grupama, tako da nismo imali nikakvog odmora i stalno smo bili u pokretu.

 

Ove sezone ste stigli u Ferencvaros. Standardni ste, bilježite sjajne nastupe i Vaša ekipa je prva na tabeli. Možemo li rezimirati ovu sezonu iako ona nije gotova. Koliko ste zadovoljni?

 

– Zadovoljan sam itekako, iako smo mogli ranije odlučiti prvenstvo, tako da sada imamo dvije zaostale utakmice i tri boda bježimo drugoj ekipi na tabeli. U subotu nam počinje liga. Oni će igrati Kup, a mi ligu, a onda će se igrati u ritmu subota – srijeda – subota. Zadovoljan sam statusom u klubu i ljudima, tako da je sve korektno.

 

Vaša ekipa ima tri boda prednosti i dvije utakmice manje u odnosu na MOL Fehervar. Mislite li da je to dovoljna prednost da koliko-toliko sezonu mirno privedete kraju?

 

– Sigurno da to neće biti mirno. Nas očekuju dvije-tri teške utakmice. Idemo u goste ekipama MOL Fehervar i Ujpest, tako da su nam ova tri kola najbitnija, pa ćemo vidjeti dalje kako će ići.

 

Poslije gotovo dva mjeseca liga će početi nakon prekida, ekipa je koliko-toliko trenirala. Možete li nam reći kakva je generalno situacija u klubovima i kako gledate na mjere koje se preporučuju od UEFA i Saveza?

 

– Klub je veoma jak i mislim da nas ova kriza nije toliko pogodila, ali da je teška situacija u pojedinim klubovima, sigurno jeste. Fudbal se igra radi navijača, i kad njih nema, to izgleda kao neki trening. Mislim da se svakako treba pridržavati ovih mjera, ali ne mogu se sigurno sve ispoštovati.

 

Kakva je situacija u klubu u Mađarskoj što se tiče testiranja i koliko ćete vi to često morati raditi?

 

– Do sada smo se testirali šest puta, što znači da svaka četiri dana vršimo testiranje na koronavirus. Jutros (srijeda ujutro, op. a) uradio sam test, što nije prijatno. Situacija je takva kakva jeste, mi tu ne možemo ništa uraditi, odnosno promijeniti.