Čistačica Vesna i njen sin Dragan u Beču honorarno zaradili 2 miliona eura

Vesna D. (53), čistačica iz Srbije, i njen nezaposleni sin Dragan D. (36) zaradili su preko 1,9 miliona eura honorarno radeći kao prevodioci za austrijsku policiju, a nedavno su oboje procesuirani zbog neplaćenog poreza na prihode.

Prema navodima austrijskih medija, imali su veliki problem prilikom prevođenja snimljenih telefonskih razgovora i saslušanja koja su često dovodila do nesporazuma, a kasnije i do oslobađajućih ili blažih presuda, pa su po potrebi honorarno angažovali Vesnu D. da im prevodi sa srpskog i romskog jezika.

Vesna D. je, prema zvaničnim podacima bečke policije, na taj način od 2006. do 2016. godine zaradila 1.163.397 eura, a zbog povećanog obima posla policija je 2010. godine honorarno angažovala i njenog nezaposlenog sina Dragana, koji je za šest godina zaradio 740.176 eura.

Prema informacijama dostavljenim javnosti, Vesna D. i Dragan D. su ostali dužni državi 741.000 eura, te su se prošle sedmcie našli pred austrijskim sudom.

Postupak protiv Vesne je odložen zbog bolesti tužene, a njen sin Dragan je po savjetu svog advokata priznao krivicu i osuđen je na četiri mjeseca zatvora i društveno koristan rad.

Epilog suđenja Vesni i Draganu D. naišao je na osudu austrijske javnosti i odmah su se povele polemike da li se taj zločin počiniocima isplatio zato što su na godišnjem nivou zarađivali preko 100.000 eura, što je i za tamošnje prilike mnogo iznad prosjeka.

Kao trn u oku navode i propust policije koja je 10 godina angažovala prevodioce i uredno ih plaćala, a da oni nisu izmirili svoje poreske obaveze.

Prema austrijskom zakonu, policija može da djeluje samo na osnovu prijave nadležnih o utaji poreza, a “Blic” nezvanično saznaje da im ni na kraj pameti nije bilo da neko ko radi za policiju i od njih prima ‘platu’ može da pokuša da izigra zakon.

Austrijska javnost čeka ishod novih procesa protiv još oko 20 prevodilaca sličnih Vesni i Draganu koji su trenutno pod istragom.

Možda vam se svidi

Leave A Reply