Cipele odaju vaš karakter!

San svake žene je veliki ormar prepun raznovrsnih cipela. Štiklica, sandala, baletanki…, veselih, pa i onih tamnijih boja. Nije bitno, samo da ih je što više.

Svaki novi par cipela koje kupe, žene čini srećnijima i zadovoljnijima. Muškarci vjerovatno nikada neće razumjeti ovu posebnu vezu između žena i njihovih cipela. Ipak, treba bi da znaju da obuća koju nose njihove izabranice puno otkriva o njima. Tako samo jednim brzinskim pogledom na njene cipele možete saznati puno toga o karakteru vaše izabranice.

Studije su otkrile da ljudi mogu ispravno procijeniti čak 90 odsto nečiji karakter samo na osnovu pogleda na obuću koju neko nosi.

Obuća čak može otkriti i da li je osoba emocionalno stabilna u ljubavnom odnosu. Tako će razumne žene najčešće nositi praktične i funkcionalne cipele, dok će agresivne osobe biti sklonije gležnjaricama.

“Pogled na cipele odaje nam kakva je koja žena i omogućuje predvidjeti njeno ponašanje”, tvrdi Ejpril Masini, stručnjak za ljubavne odnose.

VAŽNA NJEGA STOPALA

Prema Masinijevim riječima, žene koje biraju otvorene sandale na visoku petu samouvjerenije su od žena u zatvorenim cipelama s visokom potpeticom.

“Osim toga, način na koji žena njeguje svoja stopala sugeriše i sklonost o brizi za vlastito tijelo pa tako uredna i seksi pedikura ujedno znači i uredno i seksi njegovanje tijela”, kaže Masini.

PLATFORME ZNAK NESIGURNOSTI

Psihijatar Kerol Liberman, pak, smatra da platforme te cipele niskih i širokih peta mogu biti znak nesigurnosti. Što je peta niža ili šira, žena je nesigurnija. Za ljubiteljke ovakvog tipa cipela smatra se da su umjerenog temperamenta.

Cipele jarkih boja znak su da se pred vama nalazi zaigranija i ekstrovertnija djevojka, koja je sklona rizicima. Odvažniji izbor modnih dodataka, kao što su, primjerice, roze sandale ili neonskižute cipele odaju damu sklonu životu na visokoj nozi.

BALETANKE NOSE REALNE ŽENE

Ako vaša odabranica ipak radije bira baletanke ili ravne čizme, onda imate posla s opuštenijom curom. Opuštene cure stavljaju udobnost prije stila i doslovno stoje nogama čvrsto na zemlji. Libermanova kaže da djevojke koje nose japanke, a nisu na plaži, mogu biti i previše opuštene. Sa druge strane, patike nisu znak da žena ne drži do sebe, već su simbol žena koje su uvijek u pokretu i spremne su na akciju.

CIPELE KAO STATUSNI SIMBOL

Stilistkinja Krista Šerkok tvrdi da žene koje odaberu cipele s potpisom i ističu ih od ostatka odjeće ulažu u sebe, u svoj stil, i bitna im je udobnost.

Konzervativne cipele zatvorenih prstiju najčešće se povezuju sa ženama kojima je posao na prvom mjestu, dok ekstravagantne modne dodatke biraju djevojke dubljeg džepa koje su na cipele spremne potrošiti pravo malo bogatstvo.

Naučnici su, takođe, došli do zaključka da liberalne žene uglavnom nose pohabane, jeftinije cipele. Sa druge strane, žene koje na cipele troše sume u visini mjesečne kirije za stan su žene koje su zahtjevne, ali neće tražiti od vas da im ih kupite, nego same mogu da si priušte takav luksuz.

Haber/Nezavisne

Možda vam se svidi

Comments are closed.