CIN objavio bazu podataka: U politiku ušli bez imovine, a danas su bogataši

Imovina mnogih političara u Bosni i Hercegovini godinama raste, a neki od njih uz kupovinu brojnih nekretnina stignu i uštedjeti novac, istaknuto je to, između ostalog, na današnjem predstavljanju baze podataka o imovini političara koju je izradio Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN).

Imovina mnogih političara u Bosni i Hercegovini godinama raste, a neki od njih uz kupovinu brojnih nekretnina stignu i uštedjeti novac, istaknuto je to, između ostalog, na današnjem predstavljanju baze podataka o imovini političara koju je izradio Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN).

Ova jedinstvena baza, na kojoj su novinari CIN-a radili devet mjeseci, sadrži podatke o političkoj i profesionalnoj karijeri, nekretninama, ušteđevini, vozilima, dionicama, kreditima i sudskim postupcima za 160 parlamentaraca, ministara i drugih izabranih zvaničnika.

Stanovi, ušteđevina, automobili

“Novinari CIN-a su sakupili više od 2.700 dokumenata koji uključuju sve imovinske kartone iz prethodnih i ove izborne godine, zemljišnoknjižne izvatke, presude, optužnice i druge zvanične dokumente“, rekla je na konferenciji za medije Renata Radić-Dragić, glavna i odgovorna urednica CIN-a.

Od 160 političara u bazi, skoro njih stotinu su kandidati na oktobarskim izborima. Njih 51 su napisali da imaju ušteđevinu i taj iznos prelazi pet miliona KM. Najmanje polovini iz te grupe je ušteđevina konstantno rasla, a nekolicina je u politiku ušla bez imovine, te su, kako je istaknuto, za 10-12 godina bavljenja politikom stekli i po 3-4 stana, skupocjene automobile, te ušteđevinu koja prelazi 100.000 KM.

“CIN će u narednom periodu objaviti nekoliko priča o političarima koji su stekli zavidnu imovinu baveći se politikom. Pored toga, bazu ćemo redovno nadopunjavati i osvježavati novim informacijama i dokumentima“, rekao je novinar CIN-a Aladin Abdagić.

Prema njegovim riječima, kada se uporede podaci iz ove baze sa podacima od prije četiri godine, primjećuje se rast plaća zvaničnika, naročito državnih parlamentaraca. Baza podataka, uz navedene dokumente, sadrži i biografiju svakog političara.

Abdagić je dodao kako su novinari CIN-a ustanovili da u vlasti imamo ljude koji su optuženi za prevare, nasilja, ili zloupotrebe položaja.

Upitan o tome da li političari prikrivaju imovinu pri popunjavanju imovinskih kartona, on je dodao da su političari obavezni tačno popuniti imovinske kartone, ali da u isto vrijeme ne postoji zakon kojim je propisana sankcija ako to ne učine. Najavio je da će CIN uskoro u bazu podataka uvrstiti i podatke o tome koji političari su koristili ili koriste tzv. “bijeli hljeb”, odnosno primaju plaću po isteku mandata, “za nerad”.

Mjesecima insistirali na odgovorima

Novinari su uradili više od stotinu intervjua, a bilo je političara koji su odbili razgovarati o sebi ili su izbjegavali direktan kontakt sa novinarima CIN-a.

“Mnoge institucije su nam odgovarale u zakonskom roku i dostavile potpune podatke. Međutim, sa nekima smo imali velikih problema jer smo morali insistirati mjesecima na odgovorima, a neke su odbile naš zahtjev“, rekla je novinarka CIN-a Mirjana Popović.

Pristup informacijama o imovini političara je otežan kada je Centralna izborna komisija (CIK), zbog presude Suda BiH o zaštiti ličnih podataka, 2012. godine uklonila imovinske kartone bh. političara sa svoje internetske stranice. Zbog toga nisu dostupni ni kartoni iz 2014. godine.

Novinari CIN-a su zato izvršili uvid u imovinske kartone političara, prepisali podatke u obrasce, izuzevši sve lične podatke u njima, i objavili ih u bazi podataka.

Baza podataka je dostupna na adresi www.imovinapoliticara.cin.ba ili www.cin.ba/imovinapoliticara a tehnički je prilagođena i mobilnim uređajima.

Izvor:Klix

Možda vam se svidi

Comments are closed.