CIK: Izetbegović, Čović i Ivanić članovi Predsjedništva BiH

Kako je potvrđeno iz CIK-a BiH, Bakir Izetbegović osvojio je 226.860 glasova, odnosno 32.74 posto, Dragan Čović 88.994, odnosno 51.52 posto i Mladen Ivanić 279.822, odnosno 48.31 posto.

Fahrudin Radončić (SBB) okončao je na drugom mjestu u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH sa 187.005 glasova, Emir Suljagić (DF) na trećem mjestu sa 105.570 glasova, a Bakir Hadžiomerović (SDP) na četvrtom sa 69.853 glasova.

Ostali kandidati: Sefer Halilović (BPS) – 60.944, Mustafa Cerić – 30.301, Džebrail Bajramović (Stranka dijaspore BiH) – 4.417, Mirsad Kebo – 3.510, Halil Tuzlić – 3.007 i Adil Žigić – 1.530.

Najveći protukandidat Draganu Čoviću u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Martin Raguž (HDZ 1990), okončao je na drugom mjestu sa 67.948 glasova, Živko Budimir (SPP) na trećem mjestu sa 10.508 i Anto Popović (DF) na posljednjem mjestu sa 5.273 glasa.

Glavni protukandidat Mladenu Ivaniću u utrci za srpskog člana Predsjedništva, Željka Cvijanović (SNSD) okončala je na drugom mjestu sa 278.845 glasova, a Goran Zmijanjac (Stranka pravedne politike) na trećem mjestu sa 20.532 glasa.

Nedostaju još glasovi birača koji su glasali putem pošte, u odsustvu i putem mobilnih timova.

Od 3.227.543 upisana birača na centralnom biračkom spisku glasalo je 1.747.244 ili 54,14 posto.

 

Dodik: Žao mi je zbog rezultata za srpskog člana Predsjedništva BiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da mu je žao zbog rezultata glasanja za člana Predsjedništva BiH te da ne može da vjeruje da su “Srbi tako odlučivali, znajući da Mladenu Ivaniću podršku daju Bošnjaci i međunarodna zajednica“.

Dodik: Žao mi je zbog rezultata za srpskog člana Predsjedništva BiH

Nakon što su u SNSD-u potvrdili da kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić, po njihovim rezultatima, ima 100 glasova više od njihove kandidatkinje Željke Cvijanovć, Dodik je na pres-konferenciji rekao da on još ne vjeruje u Ivanićevu pobjedu, ali da će ako i bude “na njoj biti jedan akcenat podaništva zahtjevima Bošnjaka, te međunarodne zajednice koja neće oklijevati da ispostavi račune Ivaniću“.”Na 99,3 prebrojanih glasova tačno je da vodi Ivanić za 100 glasova, ali mi vjerujemo da su u ovim glasovima u odsustvu za Željku Cvijanović podrška Hrvata i očekujemo da će biti neizvjesno do kraja”, naveo je Dodik, ali i dodao da kada su sinoć govorili o razlici “nažalost nisu uključili bošnjačke glasove“.

On je, između ostalog, naveo da je sve to “omogućilo da preživi antisrpska politika koja će se ogledati na poziciji Ivanića“.

Dodao je da je njegova pobjeda “izvjesna i osjeća se kao novi-stari predsjednik te da će komotna skupštinska većina omogućiti rad u Narodnoj skupštini“.

S druge strane, sačekat će rezultate za Predstavnički dom parlamenta BiH, ali očekuje isti broj mandata kao i sada, kao i da će u Vijeću ministara BiH imati partnerstvo s HDZ-om.

Dodik je potvrdio da je zvao predsjednika SDS-a Mladena Bosića, ali mu se on nije javio na telefon.

“U ovom svemu najveći politički magarac je ispao SDS, koji je izgubio predsjednika RS-a, izgubili su i parlament RS i BiH, ništa nisu dobili i treba očekivati da će u SDS-u veoma brzo početi raskol, koji već vidim…”, rekao je predsjednik SNSD-a.

Još tvrdi da u SDS-u “očekuje neke frakcije i možda će neka biti prihvatljiva i za koaliciju”.

Ustvrdio je da predizborna kampanja “nikada nije bila prljavija, a da je SNSD vodio dostojanstvenu kampanju“.

Kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je rekla da je zadovoljna rezultatima, ali da će glasovi iz “vreća” odlučiti o pobjedniku za srpskog člana Predsjedništva BiH.

klix/fena

Možda vam se svidi

Comments are closed.