Čiji pasoš je ‘najsnažniji’

0

Interaktivna stranica Passport Index nudi pregled snaga svih pasoša svijeta. Snaga pasoša je predstavljena takozvanim ‘bezviznim skorom’, koji predstavlja zbir broja zemalja u koje se sa jednim pasošem može putovati bez vize i broja zemalja za koje se može dobiti viza prilikom dolaska.

Prema posljednjim podacima iz 2017. godine, najbolje rangirani je njemački pasoš, sa bezviznim skorom od 158. Švedska i Singapur dijele drugo mjesto sa skorom od 157. Danska, Finska, Francuska, Španija, Švicarska, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države dijele treće mjesto sa skorom od 156.Najslabije rangirane su Somalija  sa skorom od 30, Sirija – 29, Irak – 28, Pakistan – 26 i Afganistan sa bezviznim skorom od 23.

Pasoši regije

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pasoši zemalja uže regije  znatno se razlikuju po snazi. Prednjače članice EU-a – Slovenija i Hrvatska. Pasoš Slovenije nalazi se na desetom mjestu po snazi pasoša sa visokim bezviznim skorom od 149, dok je pasoš Hrvatske na 14. mjestu sa skorom od 143.

Najslabije rangiran je pasoš Kosova, koje i dalje čeka otvaranje bezviznog režima sa Evropom, ali i BiH. U nastavku donosimo detaljan pregled snaga pasoša zemalja regije, kao i broj zemalja za koje vrijedi bezvizni režim.