Cijene će definisati Vijeće ministara: Vozački ispit u BiH bi mogao poskupjeti i za 500 KM

Cijene vozačkih ispita mogle bi biti povećane i za 500 KM jer će umjesto vlasnika autoškola minimalne cijene časova definisati Vijeće ministara BiH u saradnji s entitetskim organima, kako je to predviđeno Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

To su ranije tražili i iz Asocijacije autoškola BiH, a u naredna dva mjeseca trebalo bi da bude donesena i uredba kojom će se tačno definisati cijena, koja, kako pišu Nezavisne novine, ne bi trebalo da bude manja od 20 KM po času.

Dosadašnje cijene određivali su vlasnici autoškola i kretale su se od 10 do 15 KM.

– Otišao sam da upišem vozački ispit i rekli su mi da sam upao u “zadnji voz” kada su u pitanju stare cijene, jer će uskoro da poskupi – rekao je jučer jedan Banjalučanin.

Iako u spomenutoj asocijaciji tvrde da će zakonom zaštititi najmanju cijenu kako bi se uveo red i disciplina, ipak se većina vlasnika autoškola ne slažu s poskupljenjem, jer će time biti značajno smanjen broj kandidata, a dovešće i do gašenja mnogih autoškola.

– I sada je primjetan značajan pad broja kandidata, a u svemu tome niko ne pita građane. Mi ne podržavamo rast cijena i bojim se da ćemo doći do situacije da nemamo kandidata – kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS-a.

Prema njegovim riječima, država ne treba da određuje cijenu u autoškolama, već da to prepusti vlasnicima, a regulator treba biti samo tržište.

– Cijene obuke bi mogle da idu i do 1.000 KM umjesto dosadašnjih 500-550 KM. Možete vi staviti i 2.000 KM, ali zašto ako nemate kandidata – rekao je Jaćimović.

U radnoj grupi koja će raditi na pripremi pravilnika koji će definisati tačnu minimalnu cijenu elemenata časova učestvovat će i predstavnici Zavoda za obrazovanje odraslih. (Nezavisne.com)

Možda vam se svidi

Leave A Reply