Cijena nafte pala na skoro 45 dolara po barelu

Cijene nafte na svjetskim tržištima i dalje padaju, te su dostigle najniži nivo u posljednjih šest godina, iako podaci pokazuju da je kineski uvoz ovog energenta na rekordnom nivou.

Referentne cijene pale su od maja prošle godine za 60 posto, a pad je posebno ubrzan u posljednjih sedam sedmica, kada je cijena pala za 36 posto, prenio je Index.hr.

Nafta tipa Brent, referentna za evropsko tržište pala je za tri posto, na 45,84 dolara, dok se američkom naftom za isporuku u februaru trgovalo po 22,90 dolara za barel.

Pad cijena nije zaustavio ni rekordan uvoz Kine, koja je u decembru 2014. uvozila više od sedam miliona barela dnevno, jer su Kinezi pad cijena odlučili iskoristiti za popunjavanje strateških rezervi.

Banke snizuju svoje procjene kretanja nafte za ovu godinu, te je Goldman Sachs objavio da očekuje da će prosječna cijena Brent nafte u 2015. iznositi 50,40 dolara, dok je ranija procjena bila čak 83,75 dolara.

Procjena za američku naftu snižena je na 47,15 dolara, sa prijašnjih 73,75 dolara, uz napomenu da će američka nafta u prvoj polovini godine biti blizu 40 dolara.

(D.K. / Avaz.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.