Cijena demokratije: Stranke prošle godine iz budžeta uzele 17,8 miliona maraka

Političkim strankama u BiH prošle godine isplaćeno je iz raznih budžeta više od 17,8 miliona maraka. Iz budžeta općina u BiH stranke su tako uzele oko 5,2 miliona, 1,5 miliona od gradova, od kantona 3,8 miliona, od FBiH 2,9 miliona, RS-a tri miliona, te oko 800.000 maraka iz državnog budžeta.

Parlamentarne stranke, ovisno o broju osvojenih fotelja na općinskoj, kantonalnoj, entitetskoj i državnoj razini, iz budžeta tako dobivaju godišnje i više od milion i po maraka novca koji kroz poreze i ostali harač uplaćuju svi građani i poduzetnici u BiH, a zbog rupa u budžetima i od novca koji se posudi od MMF-a i drugih međunarodnih kreditora, kredita banaka, od prodaje obveznica i trezorskih zapisa…

Nema stranke koja se u izbornoj 2014. nije hvalila stotinama hiljada članova što bi podrazumijevalo kako te iste stotine hiljada članova u stranačke blagajne uplaćuju i članarine, a ostale stotine hiljade simpatizera i zakonski dopuštene donacije. No, kako je sve to najbezočnija laž može se vidjeti i po godišnjim finansijskim izvješćima koje su stranke dostavile Središnjemu izbornom povjerenstvu BiH za prošlu godinu u koje je Dnevni list imao uvid.

Iz njih je vidljivo kako članarine i donacije uplaćuju samo izabrani dužnosnici, a pojedini od njih koji su danas na ministarskim pozicijama uplatili su i nekoliko desetaka hiljada maraka. Ni ove godine stranke neće dobiti manje novca, s tim što će on, radi drugačijih izbornih rezultata, biti drugačije raspoređen. U ovo nisu uračunate plaće načelnika, zastupnika, ministara, premijera, predsjednika… njihovi stanovi, hrana, piće, putni troškovi, dnevnice, vozila…

Cijena socijaldemokratije

SDP BiH nekad Zlatka Lagumdžije, a danas Nermina Nikšića je najprofitabilnija politička stranka i članovi ove stranke uplaćuju i najveći iznos članarina. SDP BiH je tako od članarina zaradio oko 710 hiljada maraka, fizičke osobe i članovi su na to uplatili još oko 168 hiljada maraka, pravni subjekti oko 352 hiljade, dok su prihodi od imovine, koje je ova stranka uglavnom naslijedila od bivše Komunističke partije, iznosili oko 642 hiljade maraka! No, iz budžeta je SDP BiH zato naplatio gotovo tri miliona maraka maraka tako da se ukupno u blagajnu ove stranke slilo više od 4,8 miliona maraka. Ukoliko se to pomnoži s četiri godine, ispada kako je ova stranka za jedan mandat samo iz budžeta inkasirala više od 11 miliona maraka.

Druga najjača stranka koja u nazivu ima socijaldemokraciju – SNSD Milorada Dodika također dobro stoji s članarinama kojih je prikupljeno oko 350 hiljada maraka, prilozima fizičkih osoba i članova od kojih je prikupljeno oko 280 hiljada, dok su pravni subjekti uplatili mizernih 13.000 maraka. SNSD je iz budžeta zato inkasirao nešto više od dva miliona maraka pa je ova stranka u prošloj godini ukupno prijavila nešto više od 2,6 miliona maraka prihoda što bi značilo više od deset miliona maraka u prošlom mandatu.

Novoosnovani DF Željka Komšića prikupio je oko 67 hiljada maraka od članarina, prilozi članova i fizičkih osoba iznosili su oko 149 hiljada maraka, a od pravnih subjekata ova stranka je dobila još oko 15 hiljada maraka. Iz budžeta je ova stranka prošle godine naplatila 30 hiljada maraka što je ukupno oko 277 hiljada maraka prihoda u 2014..

Narodne stranke

Što se tiče narodnih, pučkih stranaka tu naravno prednjači SDA Bakira Izetbegovića čiji je ukupni prihod prošle godine iznosio oko 4,87 miliona maraka. Ova stranka je od članarina u prošloj godini zaradila oko 86.000 maraka, ali su zato fizička lica i članovi su uplatili oko 1,4 miliona maraka priloga. Pravni subjekti uplatili su oko 175 hiljada maraka. Iz budžeta na različitim razinama ova stranka je inkasirala nešto više od tri miliona maraka, ili oko 12 miliona maraka u prošlom mandatu.

Članovi HDZ-a BiH Dragana Čovića prošle godine su uplatili oko 54 hiljade maraka članarina, a fizičke osobe i članovi stranke uplatili su još oko 245 hiljada maraka. Kao i kod prethodno navedenih stranaka, među imenima koji nisu žalili dati i 8000 maraka su uglavnom načelnici, gradonačelnici, stari-novi zastupnici i ministri na raznim razinama… Pravne osobe uplatile oko 84 hiljada maraka od čega je najveći donator bila tvrtka Boreas iz Posušja s 50 hiljada maraka.

HDZ BiH je iz raznih javnih budžeta dobio oko 1,5 miliona maraka ili oko šest miliona maraka za prošli mandat. Ukupno je ova stranka prošle godine inkasirala 1,95 miliona maraka. HDZ 1990 Martina Raguža ima problema s članarinama kojih je ukupno naplaćeno nešto manje od 3000 maraka. Prilozi fizičkih osoba i članova stranke prošle godine su iznosili oko 60 hiljada maraka, dok su pravne osobe uplatile oko 22 hiljade maraka. Iz budžeta je “devedesetka” naplatila oko 590 hiljada maraka ili oko 2,3 miliona u prošlom mandatu.

Ukupno je prošle godine ova stranka inkasirala oko 720 hiljada maraka. SBB Fahrudina Radončića je prošle godine prikupio oko 27 hiljada maraka članarina, oko 84.000 maraka od priloga članova i fizičkih osoba te oko 71 hiljadu maraka od fizičkih osoba. Samo prošle godine ova stranka prijavila je 1,67 miliona maraka prihoda, no od toga je iz raznih budžeta ovoj stranci isplaćeno oko 1,5 miliona maraka ili ugrubo oko šest miliona maraka u prošlom mandatu.

Od 845 članova SDS-a Mladena Bosića je naplatio oko 321 hiljadu maraka samo za članarine. Ova stranka imala je uz to i oko 476 hiljada maraka priloga fizičkih osoba i članova stranke, a prijavljeno je i oko 65 hiljada maraka u poklonima. Pravne osobe su uplatile 151 hiljadu maraka. Iz budžeta na raznim razinama je ova stranka naplatila i oko 1,2 miliona maraka (oko 4,8 miliona maraka u prošlom mandatu). Ukupno je SDS prošle godine uprihodio nešto više od 2,2 miliona maraka.

PDP Mladena Ivanića je prošle godine naplatio oko 13 hiljada maraka članarina, oko 27 hiljada maraka priloga simpatizera i članova te oko deset hiljada maraka od pravnih subjekata. Iz budžeta je ova stranka naplatila oko 617 hiljada maraka pa je ukupni prihod PDP-a prošle godine iznosio oko 682 hiljade maraka.

Boljitak, HSP BiH, SPP

Što se tiče stranaka, od kojih su neke bile i dio parlamentarnih većina, a koje nisu na prošlogodišnjim izborima ostvarile značajne rezultate, Lijanovićev “Boljitak” je prošle godine uprihodila oko 787 hiljada maraka, od toga oko 717 hiljada iz budžeta. HSP BiH Zvonke Jurišića je prošle godine uprihodio oko 192 hiljade maraka, od toga oko 119 iz budžeta. SPP Živka Budimira je prošle godine uprihodio ukupno oko 123 hilade maraka, od toga od članarina oko 11 hiljada, od priloga fizičkih osoba i članova oko 110 hiljada maraka i nula maraka iz budžeta.

SDP BiH Nermina Nikšića

4,8 miliona maraka, 3 miliona iz budžeta

SDA Bakira Izetbegovića 4,8 miliona maraka, 3 miliona iz budžeta

SNSD Milorada Dodika 2,6 miliona maraka, 2 miliona iz budžeta

SDS Mladena Bosića 2,2 miliona maraka, 1,2 miliona iz budžeta

HDZ BiH Dragana Čovića 1,95 miliona maraka, 1,5 miliona iz budžeta

HDZ 1990 Martina Raguža 720 hiljada maraka, 590 hiljada iz budžeta

PDP Mladena Ivanića 682 hiljade maraka, 617 hiljada iz budžeta

DF Željka Komšića 277 hiljada maraka, 30 hiljada iz budžeta

 

(Dnevni list)

Možda vam se svidi

Comments are closed.