CIA o BiH: Glavni tranzit heroina za Zapadnu Evropu

U izvještaju se i ove godine navodi kako smo i dalje jedna od glavnih ruta za prijevoz heroina u Zapadnu Evropu.

Prema novim podacima, u bh. gradovima živi 48,2 posto populacije, dok je u glavnom gradu 343.000 stanovnika.Najnaseljenija područja su na sjeveru i u centralnim područjima zemlje.Broj umrlih i dalje je veći od broja rođenih, pa smo po broju rođenja na 211. mjestu.Sve zemlje regije po natalitetu, osim Slovenije, nalaze se ispred BiH.

Kada su u pitanju ekonomski podaci, prema BDP-u za prošlu godinu nalazimo se na 112. mjestu i u društvu smo sa Laosom, Hondurasom, Senegalom i Trindadom i Tobagom. Sirija ima veći BDP od naše zemlje.Inflacija potrošačkih cijena je veća za 1,3 posto, dok je povećan i iznos zaduženja građana u komercijalnim bankama.

Tranzitna ruta za prijevoz heroina

Imamo 1,3 miliona radno sposobnih stanovnika, ali je stopa nezaposlenosti 20,5 posto.Ta stopa je mnogo veća kada je u pitanju nezaposlenost mladih i tu smo još uvijek na vrhu.U izvještaju se i ove godine navodi kako smo i dalje jedna od glavnih tranzitnih ruta za prijevoz heroina u Zapadnu Evropu, te da smo i dalje izuzetno osjetljiva zemlja kada je u pitanju pranje novca zbog neregulisane ekonomije bazirane na kešu, slabo pravosuđe i korupcija.Kada je riječ o međunarodnim sporovima, CIA ističe kako imamo neriješenu granicu sa Srbijom na rijeci Drini.

(Izvor: Agencije)

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar