Chakrabarti, predsjednk Evropske banke za obnovu i razvoj: “Stvoriti ekonomiju u kojoj mladi mogu ostvariti snove”

Predsjednk Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti (Chakrabarti), u obraćanju na otvorenju godišnjeg foruma EBRD-a u Sarajevu, podsjetio je da je ta banka prisutna u Bosni i Hercegovini od kraja 1995. godine s brojnim projektima.

U posljednje tri godine, EBRD ulaže deset milijardi eura u zemlje u kojima djeluje, a naglasak je na provođenju kvalitetnih projekata. Jedan od ciljeva je, prema njegovim riječima, stvoriti ekonomiju u kojoj mladi ljudi mogu ostvariti svoje snove, a ne odlaziti vani, a Bosna i Hercegovina je jedno od poglavlja rada jer EBRD djeluje na tri kontinenta.

Postignuta je bolja koncentracija djelovanja i širenje EBRD-a na manje zemlje, a ne samo na velike.

EBRD je održao status „trostruko A“ dostigavši rekord od 30 milijardi, kazao je predsjednik, te među brojnim angažmanima, “vrlo inspirirajućim pričama” koje govore o radu EBRD-a na terenu, naveo ponovno angažiranje u Uzbekistanu i prvu investiciju u Libanonu.

Bez podrške donatora, ništa ne bi bilo moguće, kazao je i podsjetio na desetogodišnjicu Investicionog fonda za zapadni Balkan.

– Svi moramo stremiti ka istoj viziji, biti konstruktivni i progresivnom, tržišnom orijentiranošću dati fokus na ekonomiju. Pozivam sve na to – rekao je Čakrabarti učesnicima godišnjeg foruma EBRD-a i posebno pozdravio činjenicu što ovom velikom skupu prisustvuju i lideri zemalja iz regiona, a premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu kazao da bi mu dodijelio Nobelovu nagradu kada bi mogao.

EBRD želi učiniti više u svim regijama u kojima djeluje, “integracija je jedan od naših prioriteta, to je jak alat za proširenje trgovine, koji potiče razmjenu novih ideja i inovacija”, poručio je.

Koridor 5C je za EBRD jedan od glavnih regionalnih projekata, „sjajna ekonomska prilika za regiju“, kazao je Suma Čakrabarti, napominjući da bi Srbija i Kosovo trebali unaprijediti dijalog jer bi to značilo pozitivan korak ka povezivanju u regionu.

Na otvorenju ovog samita EBRD-a govorio je i Jirki Katainen (Jyrki), potpredsjednik Evropske komisije za oblast zapošljavanja, rasta i investicija, koji je skup ocijenio značajnim ne samo za Bosnu i Hercegovinu već za cijelu regiju.

– To je jedinstvena platforma da se zemlje zapadnog Blakana predstave kao dobar prostor za poslovanje – kazao je Katainen,prenosi Avaz

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar