ČETNIČKO ORGIJANJE: Da li će Tužilaštvo konačno reagovati?

Javnost je i dalje okupirana načinom na koji je jučer u nekim povratničkim gradovima bh. entiteta RS, obilježen najveći hrišćanski praznik – Božić. Državno tužilaštvo ima dovoljno materijala za otvaranje priče o odgovornosti. Pitanje je: hoće li?!

Piše: Alem Karamešić

“Sve ovo što smo mogli da vidimo i u Potočarima i u Višegradu u najmanju ruku ima obilježja krivičnog djela izazivanja vjerske, nacionalne, rasne mržnje i netrpeljivosti. To je krivično djelo propisano krivičnim zakonom BiH”, izjavio je Šefik Džaferović član Predsjedništva BiH.

“Zato se i ponavlja jer nema reakcije. Normalno bi bilo da pravosuđe reaguje a sve do tad ovo će se ponavljati. Neka reagiraju, to im je posao i za to dobijaju plaću”, zaključio je Džaferović, prenosi “Hayat“.

Slično razmišlja i potpredsjednik FBiH Milan Dunović. Smatra da se ovakvim postupcima pokušava narušiti multietičnost svakog dijela BiH i zapravo se sije strah što sigurno nije dobra poruka za budućnost BiH.

“Svi narodi trebaju biti ravnopravni, a ovo su radnje kojima se to negira”, smatra Dunović.

Na potezu je dakle, Tužilaštvo BiH ali s obzirom na dosadašnja iskustva i ignorisanje brojnih drugih događaja gdje je također bilo materijala za procesuiranje, gotovo je sigurno da će i ovaj put zažmiriti i gurnuti pod tepih krupne stvari.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply