15 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Čestitka povodom 15. aprila – Dana općine Kakanj

Poštovani sugrađani,

u ozračju svečanog obilježavanja 624.rođendana Kaknja zadovoljstvo nam je ukazati na nekoliko naših zajedničkih dostignuća kojima se svi zajedno možemo ponositi.

Iz faze u kojoj smo bili potpuno ovisni o većim centrima naviknutim da Kakanj bude samo privjesak koji donosi novac, došli smo u fazu da Kakanj ima svoje zakonom definirane prihode od industrije, svoje modalitete privlačenja investicija, da gradi savremene administrativne i javne objekte, da uvodi savremena infrastrukturna rješenja, da ima svoje šampione i premijerligaše kojima se ponosi država, da producira vlastite pozorišne predstave, da ima svoju muzičku školu, muzej, galeriju, hemodijalizni centar, i da sve to radi i realizira bez kreditnih zaduženja.

Međutim, još puno posla je pred nama.

Sada kada je naš zavičajni ponos značajno porastao, sada kada smo osjetili slast pobjede na svim poljima rada i života, ključna stvar je na pravi način kanalisati i usmjeriti takvu pozitivnu energiju. Zato je važno ukazati na potrebu da se u Kaknju mora intenzivno raditi na razvoju volonterske, ekološke, poduzetničke i lokalpatriotske svijesti.

Treba nam više volonterizma u selima, prigradskim i gradskim područjima. Treba nam više radnih akcija na sanaciji infrastrukture, uređenju naselja, igrališta, sakralnih prostora, puteva itd.

Treba nam više ekološke svijesti. Treba nam više osjećaja za prirodu, okoliš, šumu, izvor, potok, rijeku. Ne može neko kazati da voli Kakanj, a istovremeno bezobzirno bacati smeće u prirodu.

Treba nam više poduzetničke svijesti. Trebamo konačno shvatiti da da je budućnost našeg društva u razvoju malog i srednjeg poduzetništva, u samozapošljavanju i razvoju poljoprivrede.

Svaki mladi čovjek kada upisuje srednju školu i fakultet mora osluškivati potrebe tržišta radne snage. Nakon završetka škole svaka mlada osoba treba iskoristiti stečena znanja i vještine, samostalno ili uz pomoć Općine osmisliti biznis plan, te samostalno ili uz podsticajna sredstva odvažiti se i krenuti u realizaciju poduzetničke ideje.

Svaka slobodna poljoprivredna površina i svaki drugi resurs kojeg nezaposlene osobe imaju na raspolaganju trebaju biti iskorišteni jer samo tako, uz podsticajna sredstva, možemo smanjiti nezaposlenost.

Potrebno nam je i više lokalpatriotske svijesti u smislu da koristimo i kupujemo sve što je naše, domaće, kakanjsko. Moramo raditi na razvoju takve svijesti i mora postati  „IN“ kupovati i koristiti usluge u Kaknju. Teško je objasniti činjenicu da neko ko kaže da voli Kakanj često kupuje i koristi usluge van Kaknja, a isti proizvod ili uslugu, iste kvalitete i cijene, možda čak i jeftinije, ima u svom gradu. Također, uvijek treba imati na umu ko je nama pomagao kada su bile elementarne nepogode, ko pomaže naš sport, ko pomaže našim školama, ko zapošljavanja naše sugrađane. To su naši kakanjski privredni subjekti.

Sa željom da u Kaknju jača volonterska, ekološka, poduzetnička i lokalpatriotska svijest, svim građanima Kaknja upućujemo čestitku povodom 15.aprila-Dana općine Kakanj.

Predsjedavajući OV                                                                               Općinski načelnik

Slaven Katičić                                                                                            Nermin Mandra

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO