11.8 C
Kakanj
Nedjelja, 11 Aprila, 2021

Čestitamo 42. rođendan Tvornici cementa Kakanj: Unatoč pandemiji nisu zaboravili na svoje radnike

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ideja o izgradnji Cementare u Kaknju pokrenuta je još 1947. godine kada je tadašnja bosanskohercegovačka Vlada donijela odluku o izgradnji kakanjske Cementare.

Odavno se znalo da je okolina Kaknja bogata sirovinom za proizvodnju cementa.

Poslije Drugog svjetskog rata, u vrijeme obnove ratom porušene zemlje, najpotrebniji je bio cement. Međutim, bilo je to vrijeme kada je bilo teško obezbijediti sredstva za takvu investiciju, a još teže dolare za uvoznu opremu. To je, najvjerovatnije, bio razlog zašto tada nije započela izgradnja Cementare.

Gradnja Tvornice cementa u Kaknju ponovo je aktuelizirana šezdesetih, pa onda i sedamdesetih godina. I svaki put problem su bila sredstva, krediti i vlastito učešće investitora. Kada je u to vrijeme donesena odluka i kad su date garancije banaka za zajam, uloga generalnog investitora povjerena je Srednjobosanskim rudnicima u Zenici.

Ali, u to vrijeme ponovo je zavladala kriza uglja pa rudari, što je sasvim razumljivo, nisu bili u mogućnosti obezbijediti dio sredstava za vlastito učešće investitora u izgradnji. Nakon toga, tu ulogu preuzima Građevinsko-industrijski kombinat Hidrogradnja iz Sarajeva, kolektiv koji je postao generalni investitor i glavni izvođač radova na izgradnji Tvornice cementa. I tako, u proljeće 1974. godine, počela je da se realizuje ideja iz vremena obnove i izgradnje naše zemlje.

 

Aprila 1974. godine udareni su temelji Tvornice cementa Kakanj. A kad je krenulo radilo se

veoma brzo. Građevinci Hidrogradnje kojima je to bio prvi objekat ovakve namjene u njihovoj, inače bogatoj, graditeljskoj praksi, u rekordnom vremenu su završili svoj dio posla. Ubrzo je otpočela i ugradnja opreme, i to rumunske proizvodnje koja je tada predstavljala posljednju riječ tehnike.

Uporedo sa izgradnjom Cementare pripremljeno je i izvorište sirovina na Grebenu i industrijska cesta za prevoz sirovina do spremišta u Tvornici.

Tvornica cementa Kakanj, nakon šestomjesečnog probnog rada, 1

5. decembra 1978. godine na svečan način puštena je u redovnu proizvodnju. U prvim godinama rada kapacitet Tvornice je iznosio 600.000 tona godišnje.

18. septembra 2000. godine održana je Skupština dioničara Tvornice cementa, čime je i zvanično završena privatizacija toga preduzeća.

Na Skupštini je izabran Nadzorni odbor, usvojen Statut i drugi akti. Time je većinski vlasnik Cementare, “HeidelbergerCement” iz Njemačke, i zvanično ušao u preduzeće.

Unatoč pandemiji nisu zaboravili na svoje radnike

Svakog 15. decembra na godišnjicu tvornice vlada svečarsko raspoloženje, ali je ove godine zbog pandemije koronavirusa drugačije. Pandemija je pomrsila planove zbog čega su slavlje odgodili za narednu godinu.

Unatoč cjelokupnoj situaciji i nemogućnosti proslave nisu zaboravili na radnike, penzionere i porodice umrlih i poginulih radnika i penzionere. Za sve su pripremljeni prigodni pokloni.

Također, radnici koji na ovu godišnjicu pune dvadeset pet godina rada u kompaniji uručene su nagrade sa zahvalnicama.

– Svim našim zaposlenicima i penzionerima želimo sretan Dan tvornice, a kolegama koji obilježavaju 25 godina rada u kompaniji čestitamo jubilej – saopćeno je iz Tvornice cementa Kakanj.

Detalj sa prošlogodišnje proslave

Detalj sa prošlogodišnje proslave

Detalj sa prošlogodišnje proslave

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO