Cesta s nevjerovatnim pogledom na kojoj imate dojam kao da vozite po moru

U toku građenja ove ceste, na tom području bilo je čak 12 uragana. Atlanterhavsveien dio je Ceste 64 u Norveškoj, a duga je gotovo 9 kilometara. Sastoji se od nekoliko nasipa, 7 mostova i 4 stajališta s predivnim pogledom…

Jedna od cesta s najboljim pogledom je Atlanterhavsveien odnosno cesta Atlantik u Norveškoj. Zaobljena cesta uzdiže se iznad valova Norveškog mora, a za naročito olujnog vremena, valovi se izdignu iznad ceste.

Tokom građenja ove ceste, na tom području bilo je čak 12 uragana. Atlanterhavsveien dio je Ceste 64 u Norveškoj, a duga je gotovo 9 kilometara. Sastoji se od nekoliko nasipa, 7 mostova i 4 stajališta s predivnim pogledom.

Cesta se prostire po čitavom arhipelagu Norveškog mora, povezujući male otoke i zajednice Eide i Averoya. Pored glavnog razloga za izgradnju, saobraćajne povezanosti zemlje, ovi krajevi popularna su mjesta za ribarenje, a jedan od mostova izgrađen je posebno za to.

Prvotno je Atlanterhavsveien zamišljen kao pruga, no taj se projekt nikada nije realizovao. Projekt je nastao još 1970-ih, no izgradnja je počela tek 1983., a konačno je otvoren 1989.

Vožnja uz more cestom Atlantik daje vam dojam kao da vozite po samom rubu mora. Poprilično je popularna među turistima, a naročito motociklistima.

Možda vam se svidi

avatar