Cerić pokrenuo inicijativu za depolitizaciju Predsjedništva BiH

Nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić izjavio je danas da ponovo pokreće inicijativu za depolizitaciju Predsjedništva BiH, a koja ima za cilj vratiti dignitet, efikasnost i ustavnu poziciju instituciji Predsjedništva BiH, a time i državi u cjelini

“To znači da treba usvojiti praktični i proceduralni mehanizam koji bi onemogućio da članovi Predsjedništva, dok su na funkciji, budu stranački čelnici ili stranački kadrovi, kazao je Cerić na konferenciji za novinare u Sarajevu.
 
Prema njegovim riječima, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju obavezu štiti ustavni poredak i status konstitutivnih naroda i svih građana, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali. Zato se biraju na izborima. Međutim, to do sada nije bila praksa, pa je i pložaj Predsjedništva Bosne i Hercegovine često bio predmet politiziranja, a najviša državna institucija poligon za politička prepucanja, sukobe i blokade političkih partija.

 “Međunarodni položaj države Bosne i Hercegovine je trenutno izuzetno loš. Naš kapital zemlje na razmeđu civilizacija je potrošen, a niti jedan od naroda koje predstavljaju trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nije zadovoljan svojom pozicijom”, kazao je Cerić.

Naveo je da većina razvijenih demokracija u Evropi ima nadstranačku poziciju predsjednika ili predsjedništva. Čim neko stupi na tu dužnost, dobrovoljno se, u korist građana, odriče stranačke pozicije i obaveza kako bi se u potpunosti posvetio radu u korist svih građana.

 “Naravno, političke stranke su važan dio demokratskog procesa, ali sigurno nisu jedine. Stoga, je od krucijalne važnosti da u trenutku kada  dio političkih partija ne posjeduje demokratske kapacitete unutar svojih struktura, barem Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ostane snažna i respektabilna državna institucija, koja ima osnovu direktne demokracije i predstavljanja građana, kazao je Cerić, dodajući da su pripreme za obilježavanja 100. godišnjice Sarajevskog atentata su primjer toga.
 
“Naime, obzirom na značaj tog jubileja očekivali smo da će se u glavnom gradu okupiti najviši evropski i svjetski zvaničnici – lideri cijelog svijeta, kako bi na prijelazu iz stoljeća ratova u stoljeće mira poslali snažnu poruku – poziv cijelom svijetu, da se  oružje i  ratovi zamjene civilizacijskim razumijevanjem, međusobnim povjerenjem i ljudskom nadom da se može graditi bolji i pravedniji svijet”, rekao je Cerić.  

No, sudeći prema sadašnjim informacijama, smatra Cerić, mali broj svjetskih lidera će doći u Sarajevo. To je trebao biti posao državnog vrha, a ne lokalnih vlasti. 
 
Uvjeren je da samo depolitizirano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i članovi lišeni partijskog dresa i obaveza mogu biti riješenje za funkcionalnost i efikasnost ove državne institucije.
 
“Stoga, kada budem izabran za bošnjačkog član Predsjedništva osobno ću se osloboditi svih obaveza izvan državnih, kao što su moje dosadašnje obaveze članstva u Europskom vijeću za fetve sa sjedištem u Dablinu te članstva u Europskom vijeću vjerskih lidera sa sjedištem u Oslu”, kazao je Cerić,

Pozvao je političke subjekte, kao i sve potencijalne kandidate  za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim izborima, da podrže depolitizaciju članova Predsjedništva države Bosne i Hercegovine.

“Također, koristim priliku da muslimanima čestitam mubarek mjesec Ramazan sa željom da ga provedu u miru i sreći sa svojom porodicom i prijateljima”, poručio je Cerić.

Novovrijeme.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.