13 C
Kakanj
Nedjelja, 28 Februara, 2021

Čelični nadvožnjak u Doboju napunio tri decenije

Početkom  decembra  1983.godine na području MZ Doboj je počela izgradnja nadvožnjaka preko autoputa koji je postao prijeko potreban lokalnom stanovništvu. Ovaj građevinski podhvat je inicirala domaća radna snaga. Izgradnju je uslovilo više razloga a glavni je onaj nastao ranijom izgradnjom autoputa koji je „presjekao“ mjesnu zajednicu Doboj na dva dijela.

Drugi problemi su bili vezani za odlazak djece na nastavu u O.Š.“ 8.april“, odnosno današnja O.Š.“15.april“, jer su puštanjem autoceste u funkciju nastale opasnosti po ljudski život. U periodu dok još nije postojao ovakav tip adekvantog prilaza drugoj strani obale, prelazilo se nepropisno što je predstavljalo opasnost i za pješake i za vozače. Evidentirano je nekoliko težih udesa ali nažalost i smrtnih slučajeva.Saznajemo da su radovi na izgradnji ovog nadvožnjaka koštali blizu stotinu miliona (tadašnjih) dinara a sredstva su većim dijelom obezbijeđena od MZ-a i dobrovoljnim radom mještana. Dodatna sredstva su obezbijedile organizacije udruženog rada: Termoelektrana, Jugomontaža, službe Rudnika, Hidrogradnja i drugi. Tako je početkom marta 1984.godine ovaj „čelični“ most stanovništvo već djelimično počelo koristiti. Tako se će ove godine u maju napuniti tačno 30 godina od konačne izgradnje čelične pasarele.

Rekonstrukcija nakon 24.godine, zbog izgradnje nove dionice Koridora 5C

Početkom  maja  2008.godine  “dobojski­nadvožnjak”  je  uklonjen  sa  starog mjesta nakon služenja od ukupno (24) godine da bi rekonstrukcijom izvođači postavili veći i funkcionalniji. Nakon tačno tri mjeseca radova, „čelična konstrukcija“ u obliku luka je povezana i ugrađena na betonske temelje.Osim toga tokom radova na ovom području su nanovo izgrađena i dva podvožnjaka, jedan na putu prema Vinima-Banjevac a drugi na granici između Doboja III, Željezničke stanice i Slijevnica.

(kakanj-x / Hamid Hadžić)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO