Cavusoglu o napadu na turski konvoj u Siriji: Režim se ne bi trebao poigravati vatrom

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu najoštrije je osudio jučerašnji napad na turski vojni konvoj u Siriji u kojem je ubijeno troje, a ranjeno 12 civila, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sirijski režim se ne bi trebao poigravati vatrom. Učinit ćemo sve za sigurnost naše vojske“, poručio je Cavusoglu nakon današnjeg sastanka s koleginicom iz El Savladora Alexandrom Hill.

Meta jučerašnjeg zračnog napada u deeskalacijskoj zoni u Idlibu bio je turski konvoj koji se kretao ka jednom od kontrolnih punktova, a zvanična Ankara tvrdi da je o tom konvoju blagovremeno izvijestila i vlasti Rusije.

Cavusoglu je danas kazao kako je u kontaktu s ruskim zvaničnicima i kako će biti poduzete potrebne mjere za sigurnost kontrolnih punktova u Idlibu koji su postavljeni u skladu s postignutim sporazumom o zoni deeskalacije.

Ističući kako je jučerašnji napad izveden u regiji Idliba u kojoj je smješten kontrolni punkt 9, Cavusoglu je kazao da Turska nema namjeru premještati taj punkt.

Komentirajući i dogovor koji su Turska i SAD postigli o uspostavi sigurne zone za civile na sjeveru Sirije, Cavusoglu je kazao da Turska neće dozvoliti da se ponovi neefikasno američko vođenje procesa poput slučaja u Manbiju,piše Anadolija

Možda vam se svidi

Leave A Reply