Caterpillar S60 je prvi telefon sa termalnom kamerom

0

Čvrsti i otporni telefoni često se smatraju marginalnim uređajima, koji su namijenjeni onim dijelovima industrije gdje se očekuje da bi uređaj mogao biti podvrgnut različitim fizičkim testovima na dnevnoj bazi (padovi, prskanje vodom, ekstremne temperature i drugo). Zbog navedenog, ovi telefoni obično nemaju karakteristike i nivo performansi premijum uređaja, ali dolaze sa nekim svojim specifičnim karakteristikama. Jedan od takvih telefona jeste i Caterpillar S60.

Caterpillar S60 telefon odlikuje ugrađena Flir termalna kamera. Flir, koji je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju termalnih procesora, u telefon je integrisala svoj Lepton senzor, koji je dostupan na 13MP kameri na poleđini telefona. Senzor je sposoban da proizvede live fotografije, mjeri temperaturu površine, ali i da snima video (iako je rezolucija limitirana na VGA 640 x 480p). Caterpillar sugeriše da bi se telefon sa ovim karakteristikama mogao koristiti u misijama spašavanja ili od strane predstavnika zakona.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ostatak karakteristika Caterpillar S60 telefona uključuje: Snapdragon 617 procesor, Android Marshmallow operativni sistem, 4.7-inčni 720p displej, 3GB RAM-a, 32GB proširivog skladišnog prostora, kamere od 13MP i 5MP i jaku 3800mAh bateriju. Telefon ima još jednu zanimljivu funkciju, a to je vodootpornost. Specifikacije sugerišu da S60 možeda izdrži potopljen na dubini do pet metara oko sat vremena, bez većih oštećenja i problema sa radom. Telefon se može koristiti i sa rukavicama, a može da izdrži pad sa visine do 1,8 metara.

Caterpillar S60 telefon će se na tržištu naći krajem maja, po cijeni od oko 600 dolara, a prije toga ćemo imati priliku da ga vidimo na MWC 2016 u Barseloni koji počinje sutra.

caterpillar-s60-01

(benchmark)