Busek: “Počinje Treći svjetski rat a u Evropi nas je sve manje”

Zajedničke teme EU koje mogu da funkcionišu jesu one u kojima se pojavljuje riječ ‘rat’ – rat protiv trgovaca ljudima, rat protiv kriminala, sajber rat. Moramo na brutalan način reći da se nalazimo, u stvarnosti, na početku Trećeg svjetskog rata, samo na drugom nivou. To nije samo ekonomski rat, već i informativni rat. Sve u svemu radi se o tome ko u globalizaciji igra koju ulogu. Tu su građani inteligentniji od političara i ne prolazi više samo argument da je EU mirovni projekat, jer građani osjećaju da se nalazimo skoro u ratnom stanju“, objasnio je Busek u intervjuu za bečki dnevnik “Kurir”.

Bliže Moskvi, dalje od Vašingtona

On je, istovremeno, isključio mogućnost članstva Rusije u EU, dodajući da je neophodno formulisati zajedničke interese. “Evropa mora da se odvoji od NATO strategije i ne smije više padati na interese Amerikanaca. Rusija ima vitalan interes da ekonomski ponovo stane na noge. Nijemci su to spoznali, ali tu bi svi u EU kroz ekonomsku saradnju mogli dati još veći doprinos daljem približavanju”, rekao je Busek.

Upitan da li će se EU do 2030. raspasti ili biti veća, on je kazao da je u ovom trenutku sve otvoreno i da se nijedna “glupost” ne može isključiti.

“To je zbog toga što su stara i nova vlada ispustile da naše susjede na istoku snažnije uključe. To je ono što s mojim institutom veoma usamljeno želim da uradim. Može se biti različitog stava s Viktorom Orbanom, ali se kontakt sa njim mora dalje njegovati. U Mađarskoj ne uočavam nikakve tendencije napuštanja EU. Teže je s Poljskom, gdje loše djeluje fundamentalistički katolicizam”, rekao je Busek.

Uvjeren je da predstojeći izbori za Evropski parlament neće donijeti radost, jer većina građana neće izaći na njih.

“Desnica će izaći na birališta i tako dobiti na određenoj snazi iznad svojih pravih vrijednosti, pa će narodnjaci i socijaldemokrate, samo preko tročlane koalicije sa liberalima, moći da zadrže većinu”, objasnio je Busek.

Prema njegovim riječima, austrijski narodnjaci premalo pažnje pridaju tome, dodajući da je neophodno da svi postanu svjesniji da Evropljani čine svega sedam posto stanovništva svijeta, i da će uskoro činiti svega četiri procenata.

Upozorenje Soroša: EU će se raspasti

“To mora biti u središtu predizborne kampanje za Evropski parlament. Ako želimo i dalje da igramo bilo kakvu ulogu onda, mora biti više Evrope, a ne manje. Drugo centralno pitanje jeste dokle ide Evropa. Tu sam pristalica da se, na osnovu aktuelnog stanja, mora tražiti put prema Rusima. Vladimiru Putinu mora biti jasno da time što će u Siriji dobiti na značaju dugoročno neće doprinijeti napretku “, ukazao je Busek.

Po pitanju Turske, on je upozorio da se u toj zemlji nalazi tri miliona izbjeglica kao prijetnja, i da, ako ih “puste” na Evropu, ona je ostavljena na božiju milost.

Izbori za EU: Šta će raditi Junkerova ekipa

“Niko u Turskoj više ne vjeruje da će biti nešto od članstva u EU. Uz to, Turska se kreće ka diktaturi. Zbog toga je pitanje da li imamo kontakte sa snagama u Turskoj koje drugačije misle”, ukazao je Busek, prenosi “Mondo“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply