Budžet Općina veći za oko 139 000 KM. Sredstva iz Vlade FBiH i Vlade ZDK

Vlada FBiH je u svojoj odluci dodijelila sredstva za saniranje šteta nastalih majskom elementarnom nepogodom u iznosu od oko 139 000 . Također je i Vlada ZDK putem Kantonalne uprave Civilne zaštite dodijelila iznos od 25000 KM.

Pored ovih prihodovnih sredstava, ukinuta je stavka posjete delegacije Općine Kakanj prijateljskoj općini Aliaga u Turskoj u iznosu 14.500 KM, kao i ulaganje u sitni materijal, inventar i usluge u vrijednosti u 10 000 maraka koji se prošle godine odnosio na doček delegacije iz Turske.

„Ovo su pozitivni primjeri rebalansa budžeta, pogotovo uzimajući u obzir da se radi o prihodima, a postoje indicije da će ovakvih pozitivnih rebalansa biti još do kraja godine.“ – kazao je šef službe finansija Općine Kakanj Džihad Berbić na posljednjoj održanoj sjednici općinskog vijeća.

Napomenuta su i sredstva u iznosu od 3 miliona maraka koja će od naredne godine biti uvrštena u budžet općine na osnovu usvojenog Prijedloga zakonaa o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana.

“Sredstva iz FBiH su namjenjena za saniranje šteta od poplava i bit će utrošena u tu namjenu. Tek se u jesen očekuju sredstva za pomoć stanovništvu koje je Parlament usvojio. Kompletna sredstva za Grant obilježavanja značajnih datuma i manifestacija je do sada iznosio 28000 KM za ovu godinu , a zbog uštede na posjeti u Aliagu će biti u manjem dijelu uvrštena u kakanjske dane. “ – isatkno je Berbić.

Na ovaj način će se stvoriti u ušteda, jer je proteklih godina za organizaciju”Kakanjski dani trgovine i kulture” općina konstantno bila u gubitku, pa čak i nekoliko desetina hiljada maraka. Rebalans budžeta je usvojen od strane općinskog vijeća na 22.sjednici sa 18.glasova za, 5 protiv i 2 suzdržana.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.