‘Budućnost i cjelovitost BiH je najneizvjesnija dosad, a njena podjela na tri etničke cjeline sigurnija nego ikada’

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Demokratske fronte analizirana je trenutna politička situacija u zemlji.

Ukazano na dalje pokušaje destrukcije zemlje i zauzet stav da će Demokratska fronta ostati do kraja vjerna svojim principima zahvaljujući kojima je stranka koja svakodnevno dobija nove pristalice, a to je borba za cjelovitu BiH po svaku cijenu, borba za ravnopravnost svih njenih građana na cijeloj teritoriji BiH i moralni i politički kredibilitet rukovodstva i članstva kada su u pitanju korupcija i kriminal. To se ne može reći za najveći dio političkih subjekata jer smo svakodnevo svjedocima otvaranja novih sudskih postupaka i policijskih istraga prema članovima ili rukovodstvu brojnih stranaka, bez obzira bile one u poziciji ili opoziciji, saopćeno je iz DF.

Naglašeno je da će se, bez obzira što za to postoje male šanse, nastaviti napori da se dođe do za sve prihvatljivog rješenja Izbornog zakona. Do toga ne dolazi jer je HDZ zakovan na svojim pozicijama i ucjenjivački se odnosi prema svakom drugom prijedlogu, pri tome ne birajući sredstva.

Evidentno je, također, da je sve više upitan dignitet Centralne izborne komisije koja je pod uticajem HDZ-a i SNSD-a, a utisak je da ni SDA nije daleko od te “kuhinje”, koja, ostane li stanje kakvo je danas, na velika vrata omogućava novu izbornu krađu nacionalnih stranaka. U situaciji koja se iz dana u dan usložnjava, uz omogućavanje nove izborne krađe, uz vršljanje i lobiranje stranih službi i zemalja koje ih podupiru, budućnost i cjelovitost ove zemlje je najneizvjesnija do sada, a njena podjela na tri etničke cjeline sigurnija nego ikada, ukoliko se tome građani ne suprostave na sve moguće načine, novadi se u saopćenju DF-a.

Na sastanku, koji će se o Izbornom zakonu ponovo voditi 3. maja, na nivou predsjednika stranaka, DF će ponovo pokušati odigrati pozitivnu ulogu i izaći s još jednim kompromisnim prijedlogom.

Danas je data podrška ovoj inicijativi uz procjenu da ni ona neće proći pored ovako zakovanih stavova HDZ-a BiH. Predsjedništvo je danas informirano i o dosadašnjem radu Centralnog izbornog štaba, definiralo još neke elemente Izbornog programa te zauzelo stav prema izborima u RS-u, u okviru Proevropskog bloka.

Predsjedništvo je danas takođe usvojilo i niz Odluka te verifikovalo izabrane članove regionalnih odbora stranke.

Možda vam se svidi

Leave A Reply