Brzorastuće stablo paulovnija sve popularnije u Hercegovini

0

U Hercegovini je sve popularnije drvo paulovnija. To kinesko drvo naraste i do 20 metara, a budući da brzo raste idealno je za drvnu industriju. Jedino što paulovniji u Hercegovini smeta je bura, no ni to pažljivijom skrbi ne bi trebao biti veliki problem.

Dobre poslovne ideje nerijetko se izrode iz posve slučajnih situacija. Tako je bilo i s Vericom i Draganom Marićem iz Mostara koji su tražili stablo koje bi im pravilo hlad ispred vikendice. Vidjevši da je samo godinu dana naraslo četiri metra, poslovni plan je bio logičan slijed.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Pošto pravim namještaj, shvatio sam da bih mogao ugodno spojiti s korisnim. Kupio sam sjeme, presadio, rasadio i za pet-šest godina tu bi trebalo biti trupaca koji bi se mogli koristiti u industriji”, priča Dragan.

Dragan planira kupiti strojeve koje bi ubrzali cijeli proces. Njegovu suprugu Vericu paulovnija je osvojila prekrasnim ljubičastim cvjetom, a tek kasnije je otkrila i njezinu iskoristivost. Dugo su bili u potrazi za sjemenom, a sada već imaju nasade.

“Nema nikakve posebne brige, treba je samo zaštititi od ušiju, živine i velikih stetočina, konja, koza i ostalog, mora se ograditi, i to je to. Bura joj je najveći neprijatelj”, dodaje Dragan.

Paulovnija je brzorastuće stablo i sve se češće korisi u drvnoj industriji. Sve više i kao ogrjev. Služi i za vezivanje zemljišta posebice na područnima podložnim klizištima.

“Cijena ovog drveta u drvnoj industriji iznosi 400-600 eura po metru kubnom. Ali da ne bude kao kod brojnih euforija kad su u pitanju brojne sadnje biljnih vrsta, taj proces mora biti organizovan i mora krenuti od tržišta”, ističe Ahmed Džubur, dekan Agromeditranskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Obitelj Marić s paulovnijom ima ozbiljne planove. Nakan im je da zasade još oko 200 stabala, a već ima i zainteresiranih kupaca iz cijele Europe.