Broj penzionera u FBiH u 2017. godini je preko 409.000

Broj penzionera u 2017. godini je 409.355, a da bi bila osigurana redovnost isplate penzija Federalni zavod PIO se zadužio kod komercijalnih banaka 74 miliona KM, te koristi pozajmicu od BH Pošte od 41 milion KM. Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je potvrdio da sredstva od klirinškog duga još uvijek nisu dospjela Federaciji i da joj pripada 58 posto od ukupnog iznosa od 125 miliona dolara.

– Naša ideja je da dobar dio tih sredstava ide na stabilizaciju Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a prestali dio na druge socijalne mjere i aktivnosti – kazao je Drljača.

Na taj način, dodaje, dio novca bi bio usmjeren na zaštitu socijalnih kategorija, što je jedna od prioritetnih aktivnosti u narednom periodu.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar