Britanska policija potvrdila: Žrtve u kamionu smrti bili su Vijetnamci

Tijela 39 osoba, 31 muškarca i 8 žena, pronađena su prošle sedmice u teretnom prostoru kamiona hladnjače u industrijskoj zoni Grays u Essexu, tridesetak kilometara istočno od Londona.

“U ovom trenutku vjerujemo da su žrtve državljani Vijetnama i u kontaktu smo s vijetnamskom vladom”, objavio je na Twitteru Tim Smith, pomoćnik glavnog policijskog inspektora u Essexu.

“Mi smo u izravnom kontaktu s nizom porodica u Vijetnamu i Ujedinjenom Kraljevstvu i vjerujemo da smo identificirali porodice nekih od žrtava”, dodao je.

Još jedan muškarac je optužen za ubistvo tih ljudi, navodi policija, uz vozača Maurice Robinsona iz Sjeverne Irske koji je uhapšen nakon pronalaska kamiona i ubrzo optužen za ubistva 39 osoba, trgovanje ljudima te kaznena djela vezana uz imigraciju i pranje novca.

U Vijetnamu je policija uhapsila dvije osobe.

Le Minh Tuan, otac 30-godišnjeg Le Van Haa, za kojeg se strahuje da je među žrtvama kamiona smrti, plače dok drži svoga unuka i Le Van Haaova sina ispred njihove kuće u provinciji Nghe An u Vijetnamu
Pronalazak tijela doveo je u središte pozornosti ilegalnu trgovinu koja šalje siromašne iz Azije, Afrike i s Bliskog istoka na opasna putovanja na Zapad.

Policija je u petak saopštila da Eamona Harrisona (23), koji je također iz Sjeverne Irske, optužnica tereti za ista kaznena djela kao i vozača kamiona smrti.

Harrison je izveden pred irski Visoki sud u Dublinu na početku postupka izručenja Britaniji. Ostaje u pritvoru do 11. novembra, rekao je glasnogovornik suda.

Britanska policija u petak je pozvala Ronana Hughesa (40) i njegovog brata Christophera (34) iz Armagha u Sjevernoj Irskoj, za koje kaže da su ključni za istragu, da se predaju. Osumnjičeni su za ubistva i trgovinu ljudima, piše “Hina”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply