Branimir Muidža: Brojni administrativni problemi i politička nestabilnost uzrokovali da u BiH dolazi sve manje investitora

Dok Srbija i Hrvatska bilježe rast stranih investicija, u BiH je godinama prisutan trend smanjenja, a povlačenje stranih investitora zabilježeno je i u prvih šest mjeseci ove godine.

Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH, u razgovoru za “Avaz” ističe da su brojni administrativni problemi i politička nestabilnost uzrokovali da u našu zemlju dolazi sve manje investitora.

Ukupna strana ulaganja u prvoj polovini ove godine, naime, iznosila su 54,4 miliona KM, što je za 67,1 posto manje nego u istom periodu lani, navodi se u Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja koji je sačinila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Nagomilani problemi

Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, strana direktna ulaganja u drugom kvartalu ove godine iznosila su samo 19,1 milion KM. Ovo je i najmanji iznos u jednom kvartalu zabilježen u protekle tri godine. Muidža za to navodi brojne razloge.

Mislim da smo svi svjesni naše ekonomske, pravne, političke i ostale podijeljenosti, nedosljednosti u propisima i primjene brojnih administrativnih procedura na raznim nivoima vlasti. Čak i kada postoje dobra zakonska rješenja, vrlo često ona se ne provode u praksi, pa se strani i domaći investitori i poduzetnici susreću s problemima da institucije zbog svoje kompleksnosti i neadekvatnog birokratskog aparata počnu različito tumačiti određene propise ili prebacivati nadležnosti. Također, nailaze i na propise koji nisu harmonizirani na samoj teritoriji BiH, a i na one koji nisu u skladu s legislativom EU, a ni sa susjednim zemljama – pojasnio je Muidža.

Istakao je da investitori, uključujući političku situaciju, odnosno njenu stabilnost ili nestabilnost, sagledavaju i opću sigurnost, porezni okvir, tržišni potencijal, kvalitet i trošak radne snage, vrijeme potrebno da se oplodi kapital, dostupnost sirovina i trošak kapitala.

Pogled u ogledalo ili pogled izvana kroz prizmu nabrojanih parametara ukazuje na to da BiH nije prioritet ulagačima u globalnoj konkurenciji – pojasnio je Muidža.

Privlačenje kapitala

Prema njegovim riječima, da bi se poslovna klima popravila, potrebni su stabilan politički i pravni sistem, niske porezne stope uz poticaj reinvestiranja dobiti, efikasna administracija, kvalitetna edukacija radne snage koja treba biti sposobna, kvalificirana, vrijedna, a onda i adekvatno plaćena za svoj rad.

BiH treba fokus na razvoju proizvodnje, nužno je potrebna reindustrijalizacija države. Ključno bi bilo privući kapital koji bi bio uložen u proizvodne pogone koji bi bili namijenjeni kako domaćem tržištu tako i izvozu. Tek nakon ovih reformi možemo očekivati velike investicije – istakao je Muidža.

Dugotrajne procedure

Muidža ističe da su u BiH takve okolnost da za izdavanje građevinske dozvole, pa čak i za priključke za struju, treba 180 dana.

Kada vi kažete stranom investitoru da mu treba 180 dana za dobivanje građevinske ili bilo koje druge dozvole, on se samo okrene za 180 stupnjeva i odustane od ulaganja – istakao je Muidža.

54,4 miliona KM ukupna strana ulaganja u prvoj polovini 2014. godine
19,1 milion KM strana direktna ulaganja u drugom kvartalu ove godine

(Avaz.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.