Bračni par Đerić švercao heroin iz BiH u Hrvatsku: Pokajali se i priznali za koju su sumu novca to uradili

Po godinu dana zatvora dobili su Mirko (43) i Daliborka (36) Đerić, bračni par iz Trebinja koji je prošvercao kilogram i po heroina iz BiH u Hrvatsku.

Osim bezuslovnog zatvora, dobili su po još godinu dana uslovne kazne koja se neće izvršiti ako tokom pet godina ne počine novo krivično djelo. Nakon objave presude na Opštinskom sudu u Splitu nad njima je ukinut istražni zatvor te su pušteni na slobodu.

Supružnici Đerić su uhapšeni krajem januara u blizini Šestanovca, kada su ih presreli inspektori Službe kriminaliteta droga i Stanice granične policije Imotski PU splitsko-dalmatinske. Daliborka je nakon dolaska službenog policijskog psa za otkrivanje droge počela pokazivati znakove nervoze da bi ubrzo iz jakne dobrovoljno izručila tri paketa s ukupno 1495 grama heroina.

Optužnica ih je teretila da su u BiH preuzeli heroin radi daljnje preprodaje te su zadnjeg dana januara oko 8.30 sati ušli u Hrvatsku preko graničnog prelaza “Nova Sela – Bijača” u Škodi Octaviji, koja je vlasništvo komopanije “Alo Taxi” u Trebinju, za koju on radi kao vozač.

Njihova švercerska ruta je prekinuta kada su ih 45 minuta kasnije na autoputu A1 zaustavili policajci. Uhapšeni su i zadržani u istražnom zatvoru, a u svojim odbranama tokom postupka priznali su počinjenje krivičnog djela. Od početka postupka traže ukidanje istražnog zatvora jer su kod kuće na čuvanje baki ostavili dijete staro malo više od godinu dana.

Tokom suđenja su takođe priznali, ali su oboje i obećali kako se ovakva i slična ponašanja neće više nikada ponoviti.

– Mene čeka posao kuharice u Studentskom domu i ako me pustite na slobodu vratiću se na posao i brinuti o djetetu – kazala je Daliborka.

Upravo njihovo priznanje i kajanje je sud cijenio kao olakšavajuća okolnost kao i činjenicu da nisu otprije osuđivani. Kao otežavajuću okolnost su im cijenili količinu opojne droge koja je vrijedna na narko tržištu. Stoga su dobili po dvije godine zatvora, ali im je izrečena djelimično uslovna kazna tako da polovinu kazne ne moraju odslužiti u zatvoru ako ih se ne uhvati u ponovnom počinjenju krivičnog djela.

Sud je takođe odlučio da se nad njima ukine istražni zatvor uprkos protivljenju Opšinskog državnog tužilaštva u Splitu. Tužilaštvo je isticalo kako se radi o krivičnom djelu za koje se može dobiti do 12 godina zatvora te kako optuženi bračni par živi u BiH te je najvjerovatnije da će napustiti područje Hrvatske i biti nedostupni pravosudnim tijelima.

Mirko i Daliborka Đerić su napustili splitske Bilice odlukom suda te će pravosnažnost presude čekati kod kuće. Osim kazne zatvora, moraju platiti i 3.700 kuna toksikološkog vještačenja i 2.000 kuna sudskog paušala. Tokom istrage su izjavili kako su za prenošenje heroina trebali dobiti 1.000 eura honorara, što je u protivrijednosti 7.400 kuna.

Nabavna cijena kilograma heroina je 25.000 eura. (Nezavisne.com)

Možda vam se svidi

Leave A Reply