Bosna i Hercegovina kroz 8 godina može postati “mala Švicarska” na Balkanu

Uslovljavanje rada Parlamenta BiH formiranjem Vijeća ministara je greška. Desetine projekata u vrijednosti preko milijardu eura čeka realizaciju. Od toga polovina prema RS.

Šarović se osvrnuo i a mogućnosti skorog formiranja Vijeća ministara BiH.

„Očigledno je da nema hemije u trojcu koji je do sad pregovarao o Vijeću ministara. Oni se ne bave programom već na vlast gledaju kao na plijen. Ja ne vjerujem u takvo Vijeće ministara. Razgovarali smo sa potencijalnim partnerima za formiranje Vijeća ministara. Razgovaraćemo i dalje ali nećemo dozvoliti uslovljavanja ANP-om” – kazao je predsjednik SDS-a.

Šarović je kazao da je Bosna i Hercegovina trebala najprije popisati vojnu imovinu ali su odjednom u NATO odustali od tog uslova i ponudio BiH ANP što je sve ostavilo zatečenima.

„ANP se sada pokušava skratiti na redukovani ANP na 25 stranica kako bi ga Dodik lakše prugutao. ANP je ulaznica Bosne i Hercegovine za NATO. To treba da se zna, sve drugo je manipulacija i zamazivanje očiju“ – istakao je Mirko Šarović.

Komentarišući poziciju u kojoj se sada našao DNS, Šarović je kazao:

„DNS da je ostao mali partner u koaliciji sa 5-6 poslanika nikad ne bi postao predmet podjela koje su im se desile poslije izbora. Očigledno je morao platiti cijenu svoga jačanja jer jačem partneru u koaliciji se nije dopalo toliko jačanje“.

Predsjednik SDS je kazao da je za SDS najvažnija izmjena izbornih pravila kako bi se građanima vratilo povjerenje u izborni proces.

„Hajdučki način vođenja izbora odgovara nekim političkim subjektima. Uskoro planiramo sastanke sa PDP-om na kojima treba da definišemo prijedloge novih izbornih pravila jer moramo građanima vratiti vjeru u izborni proces“ – rekao je Šarović.

Komentarišući svoj rad kao ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Šarović je kazao da danas BiH izvozi namještaj, proizvode namjenske industrije, hemijske proizvode, rudu, električnu energiju, pileće, goveđe meso i druge poljoprivredne proizvode kao i sjedalice za auto industriju.

Možda vam se svidi

Leave A Reply