Bosna i Hercegovina i Hrvastka potpisale ugovor o pravima i obavezama korištenja voda

0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomir Jakovina, u ponedjeljak su u Brčkom potpisali ugovor o pravima i obavezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sistema presječenih državnom granicom.

BiH izvozi pitku vodu u EU

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Potpisnici su kazali da će ugovor donijeti dobro za stanovnike s obje strane rijeke Save i tako spojiti dvije države. “Ugovor je važan za stanovnike jedne i druge obale rijeke Save, odnosno za sve sustave vodoopskrbe koji su nekada zajednički građeni a koje presijeca državna granica, ali će u budućnosti biti građeni da budu na korist stanovnicima obje države”, kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“U narednom periodu slijedi mnogo zajedničkog posla. Moramo surađivati, moramo biti dobri susjedi, moramo razmjenjivati informacije, zajedno raditi u slučaju katastrofa”, kazao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede Republike Hrvatske. Dodao je da će u konačnici najviše koristi od ovih aktivnosti imati sami građani, što i jeste cilj ove vrste međudržavne saradnje. Ugovorom su regulirani mnogi detalji počev od cijena do načina održavanja sistema kao i prava i obaveza država potpisnica.

(FENA)