Bosanac Safet Babić jedan od vođa neonacista u Njemačkoj

O 34-godišnjem Bosancu Safetu Babiću malo se zna u Bosni i Hercegovini, a puno u Njemačkoj. On nakon nekog vremena ponovno izaziva pažnju inozemne javnosti.

Babić je jedan od čelnika njemačke ekstremne ultradesničarske stranke NDP (Nacionalno-demokratska stranka) protiv koje su i njemačke vlasti i njemački građani.

Naručene batine

Posljednjih dana inostrani mediji daju prostor Babiću koji sebe predstavlja kao “europskog oslobodilačkog nacionalista bosanskog podrijetla”. Za njega u NDP-u kažu da je “veći arijevac od onih najvećih”, prenosi portal Prvapolitika.

On je zamjenik predsjednika NDP-a u njemačkoj saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz, bio je i kandidat NDP-a za zastupnika u njemačkom Parlamentu i Europskom parlamentu, a na lokalnim izborima svojevremeno je izabran za člana Gradskog vijeća grada Triera. Međutim, taj status mu je prije dvije godine oduzet jer je otkriveno da je naredio skupini pripadnika NDP-a zaduženoj za batinanje građana koji im smetaju pretući trojicu mladića koji su cijepali plakate stranke. Zbog toga je Babić bio na optuženičkoj klupi suda u Trieru, izbačen je iz Gradskog vijeća i nisu mu pomogla ni pisma koja je slao njemačkom predsjedniku.

Inače, NDP koji ima oko deset hiljada registriranih članova zalaže se za superiornost bijele rase, protiv je imigranata i traži njihovo bezuvjetno protjerivanje iz Njemačke i bori se protiv islama, a sve pod motom “sloboda-čast-domovina”.

U službenoj Babićevoj biografiji stoji da je rođen 1981. u njemačkom Hanau, da je studirao na Univerzitet Trier i da je magistar političkih nauka. O svojoj domovini Bosni i Hercegovine rijetko ili gotovo nikako javno ne priča.

Otvorena pitanja

Babić je član NDP-a od 1988. i za njega glavni stranački šefovi kažu da je “dokaz integracije pozitivnih elemenata u nacionalnu zajednicu”.

Međutim, jedan od glavnih ljudi NDP-a Thorsten Haise, jedan od najpoznatijih njemačkih nacionalista i ultradesničara, u jednom nedavnom intervjuu priopćio je da je NDP nedostupan za muslimane, da je Safet Babić rođen u Bosni, “ali nije musliman”. To je otvorilo brojna pitanja, a Haise je kazao:

“Moram priznati da članstvo Babića u NDP-u izaziva brojne kontroverze među našim članovima” i zagonetno dodao:

“Mi moramo poštovali mišljenje svojih članova.” Sam Haise je priznao da su građani Njemačke protiv nacionalista i ultradesničara, da su izborni rezultati NDP-a od 2000. godine nula, “ali od tada ulaskom mladih u stranku već postižemo velike uspjehe i imamo predstavnike u dva parlamenta”. NDP je na posljednjim evropskim izborima dobio jednog zastupnika u Evropskom parlamentu.

Babić se na ovo, bar za sada, nije oglasio, a prema nekim medijima nastavio je svoju žestoku ultradesničarsku borbu u Njemačkoj i navodno ga čeka visoka funkcija u rukovodstvu NDP-a.

Možda vam se svidi

Comments are closed.