Bosanac iz Kanade ostavio milion KM narodnim kuhinjama u BiH

Kanađanin, rodom iz Bosne i Hercegovine, testamentom je nakon svoje smrti ostavio nevjerovatnih milion konvertibilnih maraka za tri javne kuhinje.Ovu informaciju za N1 je potvrdila Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha iz sarajevske narodne kuhinje ‘Stari Grad’.”Tačna je informacija, a iznos od milion maraka je podijeljen na tri dijela. Mi već na računu imamo 270.000 KM“, rekla nam je tetka Zilha.

Gospodin koji je rodom iz jednog mjesta kraj Rogatice se 2008. odlučio na ovaj potez, a tada su dokumente dostavili nadležni iz tri navedene javne kuhinje.”Vodio se postupak, a malo su ga osporavali njegovi rođaci. Presuda je donesena 29. decembra, odnosno da sve bude kako je on želio i napisao u testamentu“, priča tetka Zilha i dodaje da je gospodin želio da novac završi u Bosni jer je često posjećivao narodnu kuhinju na Baščaršiji gdje je sa uposlenicima pio kafu.

To su neke stvari koje su mu značile, a i nama“, prisjeća se tetka Zilha.

“Njegov uslov je bio da novac ide isključivo za hranu, a imali smo obavezu da objavimo u novinama u BiH i Kanadi.”

Korisnici navedene tri javne kuhinje već su osjetili blagodati donacije.

Mi smo već obezbjedili mlijeko za godinu dana, pojačali smo meso i dodali smo ulje, šećer i kafu.

Za kraj razgovora tetka Zilha nam je kazala da prije 10 godina, kada je ustupila dokumentaciju za pravljenje testamenta, nije ni slutila da će se ovo dogoditi jednog dana, objavila je N1.

Možda vam se svidi

avatar