Boris Tadić: Nema dijaloga sa Vučićevim emisarima

Međustranački dijalog nema smisla ukoliko mu ne prethode neposredni razgovori predstavnika Evropskog parlamenta i opozicije, jer bez toga su samo nastavak dijaloga koji je u prethodnim pokušajima već postavljen na pogrešne temelje, kaže u razgovoru za Danas Boris Tadić, predsjednik Socijaldemokratske stranke.

Da li to znači da ne verujete da će se nešto promeniti po pitanju izbornih uslova do narednih parlamentarnih izbora?

– Ne verujem će se nešto promeniti do održavanja narednih izbora u regularnom roku, ali to ne znači da ne bi trebalo da se, uprkos tome, borimo do kraja. Naravno da ne vredi učestvovati na izborima pod delimično izmenjenim okolnostima, već samo pod onim koji obezbeđuju uslove za slobodne i poštene izbore.

– To što opozicija nije uvek jedinstvena u načinu sprovođenja cilja, ne znači da nije jedinstvena u nameri i cilju. Za razliku od njih, ja sam smatrao da je i ovom prilikom potrebno evropskim posrednicima direktno ukazati na katastrofalno stanje demokratije u Srbiji i činjenicu da je Vučić uništio same temelje ne samo demokratije nego i političkog društva uopšte i predložiti načine za izlazak iz ove opasne krize.

Vlast kaže da opozicija nema predloga, da je konfuzna i da ne zna šta hoće, odnosno da hoće da dođe na vlast bez izbora.

– Pa moraju najagresivnije da šire takvu sliku o opoziciji, da bi se prikrila činjenica da je upravo ovaj režim utemeljen na brutalnoj i isključivoj želji za vlašću, a ne na bilo kakvoj ideologiji, programu ili vrednostima. Uostalom, zarad dolaska na vlast su i napravili radikalni zaokret svoje politike od antievropske ka proevropskoj i time pokazali da im je vlast iznad bilo koje politike. Takođe, takvom propagandom pokušavaju da skrenu pažnju sa činjenice da su zapravo vladajuće stranke te koje žele i osvajaju vlast bez izbora, budući da od 2012. nemamo uslove za slobodne i poštene izbore. U tom smislu može se reći da je vlast ta koja od 2012. suštinski bojkotuje stvarno demokratske izbore. Mi se bojkotom izbora u ovakvim okolnostima – borimo za njih.

Ali izborni uslovi i zakoni se nisu menjali. Šta je to što je promenjeno?

– Promenjeno je to što se danas, za razliku od našeg vremena, ti zakoni ne poštuju. Zakonska rešenja naravno uvek mogu biti bolja, ali stvaranje utiska da je problem u zakonskim rešenjima je aboliranje Vučića i njegovog režima za sedmogodišnje ignorisanje i zakona i institucija. Podsećam da je u slučaju Savamale ova vlast suspendovala čak i Ustav na nekoliko sati zbog svojih privatnih finansijskih interesa, pa nije ni čudo da suspenduju sve vreme zakone zarad interesa dolaska na vlast. Dakle, nije problem u zakonu, već u nepoštovanju zakona. U takvim okolnostima iznalaženje i najidealnijeg zakonskog rešenja neće doneti nikakve promene i to je još jedan dokaz toga da je i u demokratijama od samih zakona važniji karakter ljudi koji ih primenjuju. A u slučaju ove vlasti nije problem samo njihov karakter, već i elementarna normalnost. Vučićev argument – „hoće da menjaju izborne uslove koji su uređeni zakonima donetim u vreme njihove vlasti“ je njegov propagandni pokušaj da istinu o tome da on ne poštuje zakon preinači u laž da je opozicija kontradiktorna i da samo traži alibi.

Može li se sa nekoliko rundi dijaloga izbrisati sve što se dešavalo u poslednjih osam godina i verujete li da će se predsednik Vučić tek tako lako odreći svakodnevnog višesatnog prisustva u medijima i toga da od njega sve zavisi?

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar