Borenović: “Dodik je ukinuo Narodnu skupštinu Republike Srpske, više je nema”

– Ovaj dokument je ukidanje Narodne skupštine, nema je. U ovom dokumentu nedostaju dvije riječi: Republika Srpska, ne spominje se nijedna institucija Republike Srpske – rekao je Borenović.

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa, kazao je danas na pres-konferenciji u Banjaluci da je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, iz Programa reformi potpuno izbrisao dvije riječi – Republika Srpska, i sve njene institucije.

On je ocijenio da bi bilo mudrije da su se stvari postavile drugačije.

– Sve je ovo radio sam, ne konsultujući ne samo građane i javnost već nijednu instituciju Republike Srpske. Proces članstva u NATO će biti vođen isključivo preko bh. institucija bez ijedne mogućnosti da insitucije Republike Srpske učestvuju u tom procesu. Važno je sve dileme otkloniti, da ne živmo u iluzijama, kako su zaustavljeni određeni procesi. Potpuno je jasno, Programom reformi, Bosna i Hercegovina i Republika Srpska odlukom Milorada Dodika ide u NATO savez i to je nepovratan proces. Nije dobro što u ovom procesu ne učestvuju institucije Republike Srpske, nije dobro što Narodna skupština nema nikavku ulogu kao nijedna institucija Republike Srpske. Bilo bi mudrije i pametnije da su se stvari postavile malo drugačije. Smatramo da je čitav ovaj proces bez ijednog razloga bio sakriven od javnosti i da je to bio pokušaj da se skloni pažnja javnosti s onoga što je suština ovog dokumenta. Ide se ka prenosu nadležnosti, ka formiranju novih institucija i nečemu što će biti potpuno izvan naših okvira. Narodna skupština ništa ne može učiniti’ – ispričao je Borenović, prenosi N1.

Prema njegovim riječima, Dodik se pokušao sakriti iza odluka Narodne skupštine.

– Veliki lider malog srca, kukavica, pokušava se sakriti iza odluke Narodne skupštine. Dokument je ovjeren i potpisan, ide u Brisel. Sakrivanje Milorada Dodika iza Skupštine, a on ju je na desetine puta pogazio. Ovaj dokument je ukidanje Narodne skupštine, nema je. U ovom dokumentu nedostaju dvije riječi: Republika Srpska, ne spominje se nijedna institucija Republike Srpske. Zašto je Dodik ugasio Republiku Srpsku i njene institucije iz Programa reformi? Nisu ovo dječije igre, ovo su ozbiljne stvari, u ovome treba da učestvuju svi, da stanemo iza odluke koja je strateškog značaja. Ovim se stavlja granica na Drini. O ovome treba govoriti istinito, ovo je gotova stvar – naglasio je on.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply