Borci stigli pred zgradu Vlade FBiH, dočekali ih metalna ograda i policija

Pred zgradom Vlade FBiH počelo je okupljanje boraca/branitelja Armije RBIH i HVO-a i MUP-a koji žele mirnim protestom ukazati na loš položaj ove populacije, piše bh. novinska agencija Patria.

Oko zgrade Vlade FBiH postavljena je metalna ograda i raspoređene su jake policijske snage.

Borci nose transparente sa porukama ministru za boračka pitanja Vlade FBiH Salki Bukvareviću.

vladaprotest (1)

Sead Draganović, predsjednik Saveza JOB-veterana 91-96 USK došao je danas iz Bihaća i kaže da očekuje dolazak tri do 4 autobusa iz ovog kantona kako bi ovdje pred Vladom zatražili svoja prava koja su im uskraćena, a to je da svi budu jednaki bez obzira da li su dio krovne boračke organizacije ili bilo koje druge.

– Znam ja za te sastanke kojekakvih čelnika boračkih organizacija ali nećemo o tome pričati. Samo neka nam daju naša prava d amožemo normalno živjeti. Ja imam novac ali sam došao zbog onih koji nemaju – istakao je Draganović.

borci1

Među okupljenima je i supruga jednog preminulog borca koji nikada nije uspio ostvariti nikakva prava. Ona tvrdi da ga nema ni u jednoj evidenciji i da je danas došla da sazna ko to možda u ime njenog supruga koristi prava njenog muža.

Borci/branitelji traže ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja na području FBiH, formiranje jedinstvene baze bivših boraca, uvođenje mjesečne novčane naknade za sve bivše borce, a te naknade ne bi trebale biti manje od 320 KM, koliko iznosi minimalna penzija u FBiH. Također, žele i nastavak revizije boraca da se utvrdi ko se stvarno borio za ovu državu.borci0

Inače, okupljanje boraca zakazano je na platou kod Stadiona Asim Ferhatović Hase odakle će se u 10 sati uputiti prema Vladi FBiH.

Autobusi s borcima krenuli su sinoć iz nekoliko bh. gradova.

(Izvor: PATRIA / FOTO: PATRIA)

Možda vam se svidi

Leave A Reply