Boravak u parku vas čini sretnijim i zadovoljnijim

Studija koja je sprovedena upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućavaju da “urone” u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora. Rezultati istraživanja naučnika sa američkog Univerziteta Alabama u Birminghemu objavljeni su u časopisu International Journal of Environmental Health Research.

“Posjetioci parka obuhvaćeni istraživanjem izjavili su da se poslije boravka u prirodi mnogo bolje osjećaju i fizički i mentalno”, rekao je vođa studije dr Hon K. Juen, dodavši da su on i njegove kolege ustanovili da nivo tjelesne aktivnosti učesnika istraživanja nije bio povezan sa poboljšanjem emocionalne dobrobiti. To znači da i osobe koje nisu u stanju da se bave ni najblažim oblikom rekreacije zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima, pišu “Novosti.rs“.

Ovo istraživanje navelo je naučnike na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama podstiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.

Loše je to što gradske vlasti i investitori sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamjenjuju stambenim i poslovnim zgradama.

Možda vam se svidi

Leave A Reply