Bolje je stajati i šetati nego sjediti

Predugo sjedenje može da bude opasno po naše zdravlje, čak i ako redovno vježbamo, upozoravaju australijski istraživači, savjetujući ljudima da što više stoje i kreću se.

Stajati samo dva sata tokom dana poboljšava nivo glikemije u krvi za dva posto, holesterola za šest posto kao i vrijednost masnoća za 11 posto, pokazuje studija naučnika sa Univerziteta u Queenslandu.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu European Heart Journal, sprovedeno je nad 782 osobe oba pola koje su bile praćene tokom jedne sedmice, piše Radiosarajevo.

Volonteri su morali svih sedam dana da nose aparat koji je mjerio vrijeme provedeno u hodu, sjedećem, uspravnom i ležećem položaju. Uzimani su im uzorci krvi i redovno su im mjereni krvni pritisak i tjelesna težina.
Na osnovu prikupljenih podataka, naučnici su zaključili da osobe koje stoje najmanje dva sata dnevno imaju bolji nivo glikemije i holesterola, kao i niže vrijednosti masnoća u krvi.

Ustanovili su, također, da ljudi koji u toku dana isto toliko vremena provedu u pokretu imaju manji indeks tjelesne mase, uži struk i još bolji nivo masnoća i holesterola u krvi, javlja Tanjug.

Možda vam se svidi

Comments are closed.