“BOGATA ZEMLJA, SIROMAŠAN NAROD”

Rekao je ovo politički analitičar Esad Bajtal govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da vlast i narod u ovoj zemlji nemaju ništa zajedničko.

“Nama neko spolja mora da pomogne, jer nismo u stanju da sami riješimo problem u BiH. Ovi koji vladaju su se dobro „ukopali“, bogati su, novcem i moći kojom raspolažu mogu dobiti narednih stotinu izbora”, uvjeren je Bajtal.

Naglašava da u BiH ima nekoliko milijardera, koji sa tim novcem mogu da kupe izbore kada god i gdje god hoće.

“U ovoj bijedi i propasti imamo 105 pojedinaca koji su “teški” 10 milijardi dolara, pokazalo je istraživanje Velt-ikasa. Oni sa tim novcem mogu da dobiju izbore gdje god hoće, pa i u velikoj Americi. Šta narod tu može”, upitao je on.

Dodaje da niko ne želi da otkriva ko su milioneri u BiH, te da zato prijedlozi Zakona o ispitivanju porijekla imovine ne mogu da prođu.

“Kada ih pitamo ko su tih 105 ljudi, nemamo odgovor. Zovu nas demokratskim društvom, a neće da kažu ko su ti milijarderi. U demokratskom društvu se mora znati ko su oni i kako su došli do bogatstva. U Skupštinu već godinama u dnevni red ne može da uđe pitanje Zakona o ispitivanju porijekla imovine. To nije slučajno, jer tih 105 pripadaju vlasti ili se vrte oko njih”, objašnjava Bajtal.

Dodaje da upravo ti ljudi finansiraju malverzacije oko izbornih rezultata, koji već godinama nisu volja naroda, nego su pokradeni i izmanipulisani.
Narod ne odlazi, već bježi

Zbog svega toga, naglašava Bajtal, narod iz BiH bježi glavom bez obzira.

“Narod ne odlazi odavde nego bježi. Moramo biti precizni – odavde se bježi glavom bez obzira i to na isti način kao što se bježalo tokom rata i prije rata. Ovdje vladaju strah, nepotizam, prevere, pljačke…”, zaključio je Bajtal, piše “SrpskaInfo“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply